• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rat protiv Novaka, rasizam, izbacivanje igrača iz aviona: Koji je po vama skandal godine? Mi nemamo dilemu! (ANKETA)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Ovi događaji su šokirali sportsku javnost u godini za nama. Gledali smo incidente, sukobe, fizičke nasrtaje, medijski linč... Glasajte u MONDO anketi za najveći skandal u 2020.

 najveci-sportski-skandali-2020-godine-novak-djokovic-loptica-olivera-jevtic-napad-na-trci. Izvor: MN Press/Printscreen/MONDO

Kakva godina je za nama! Nezaboravna, ali retko ko će je pamtiti po lepom. Naravno, apsolutna tema godine bila je pandemija kovida-19, koja je poremetila bukvalno sve sfere života i mnoge ljude ostavila bez najdražih i najmilijih.

Ali, iako je sport bio poremećen, ni pandemija ni ogromni gubici života nisu pomogli da sport protekne sportski. Bar ne skroz. U ovoj godini je bilo mnoštvo skandala koji su manje ili više uzburkivali javnost, kako u zemlji, tako i u svetu.

Možda će vas zanimati

Bilo ih je, nažalost, previše za pobrojati. Mi smo izabrali neke. Nismo ih rangirali, osim onog poslednjeg, za koga ćemo se verovatno svi složiti da je sportski skandal godine. Bilo je tu svega i svačega. Hapšen je kapiten Mančester junajteda Hari Megvajer zbog tuče; legenda tog kluba Rajan Gigs hapšen je pod optužbom da je tukao devojku i tada nas je podsetio koliko je u stvari loš čovek.

Malik Bizli je u samo nekoliko dana vadio pušku na nepoznatu porodicu u komšiluku, smuvao se sa se 22 godine starijom bivšom Skotija Pipena, žena ga je napustila, a on izbacio decu iz kuće, pa dobio 60 miliona od Minesote. Ludnica, ali kod nas je prošlo relativno nezapaženo.

Bilo je toga oho-ho, ali malo vođeni posetom na našem sajtu, malo opštom procenom o čemu je sportska javnost pričala, donosimo vam najveće sportske skandale 2020. godine.

LUKA JOVIĆ IZBEGAO ZATVOR

Jako teških godinu i po dana su iza Luke Jovića: mala minutaža, slab učinak, nekoliko povreda, pa samoizolacija i pozitivni test na koronavirus stavili su ga u medije na sportske strane, dok ga je veza sa manekenkom Sofijom Milošević odvela na strane Zabave. Ništa od toga nije preveliki skandal (iako su neke stvari bar nepromišljene), ali je kršenje propisanih mera izolacije po dolasku iz Madrida bila stvar koja ga je dovela pred sud. Da stvari budu još gore, Jović je prvo odbio da se nagodi sa tužilaštvom pa mu je zaprećeno zatvorom! Vrlo brzo je reprezentativac Srbije objasnio da nije razumeo optužnicu i pristao je da plati 3,5 miliona dinara u dobrotvorne svrhe. Nadajmo se da će sledeća godina biti bolja i za Luku.

Izvor: MN PRESS

NASTAVLJA SE PROGON RUSIJE

Posle navoda o dopingu na Igrama u Sočiju, Rusiji su oduzete sve akreditacije za doping laboratorije, a njenim takmičarima da se bore na Olimpijskim igrama ako nemaju test iz akreditovanih laboratorija. Zbog toga je bilo mnogo manje takmičara iz ove zemlje na Igrama u Riju. Ali, tu nije bio kraj! Koliko ovog meseca, Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani potvrdio je suspenziju Rusije u naredne dve godine sa svih takmičenja! Ovo konkretno znači da ruski sportisti neće moći da nastupaju pod zastavom svoje države na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao i Zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu. Takođe, ova suspenzija se odnosi i na Paraolimpijadu.

Povrh svega toga, da se doda uvreda na povredu, taj sud je zabranio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da u naredne dve godine posećuje Olimpijske i Paraolimpijske igre, kao i svetska prvenstva uključujući ono u Kataru 2022. godine.

Izvor: MN PRESS

RASISTIČKO VREĐANJE LUKE DONČIĆA

Dok se SAD tresla pod protestima zbog ubistva Džordža Flojda i drugih neosnovanih i nekažnjenih ubistava policije američkih crnaca, koje je NBA zdušno podržavala, zvanično najbolji šesti igrač lige rekao je Slovencu: "Kučkice jedna bela" (White ass bitch boy). I ništa. Niti kazne, niti priče. "Bilo je to u žaru borbe", rekoše svi, dok su Dončić, Boban Marjanović i drugi Evropljani na dresovima i majicama nosili poruke podrške protestima. Valjda se ne može biti rasista prema Balkancima, šta li? Istina, Harel mu je posle i sam objasnio da je sve bilo u žaru borbe. Da li se izvinio? Ne znamo.

Izvor: Printscreen/Twitter/ESPN

UVREĐENA BARSELONA IZBACILA IGRAČA IZ AVIONA

Postojala je priča da Toma Ertel pregovara sa Fenerbahčeom, da bi se posle utakmice u Istanbulu ispostavilo da je pregovarao sa Real Madridom. Barselona nije to mogla da istrpi i bukvalno ga je izbacila iz aviona i ostavila u Istanbulu! Skandal kakav se ne pamti u Evroligi. Uz dužno uvažavanje "arhineprijatelja" u Španiji, ovakve stvari se ne rade. Uz Francuza su stali maltene svi igrači i funkcioneri. Barselona se posle toga oglasila rekavši da nije tačno da ga je ostavila u nepoznatom gradu, već da mu je platila hotel i avionsku kartu. Bolje da su ćutali.

Izvor: MN PRESS

ALEKSANDAR ZVEREV I PROBLEMI SA ŽENAMA

Nemac je odavno viđen kao jedan od nosilaca "novog talasa" u tenisu, ali ove godine su u javnosti počele da se pojavljuju priče da nije baš pažljiv prema ženama, da se izrazimo najblaže moguće. Prvo je raskinuo sa manekenkom Brendom Peteom, koja je naknadno objavila da čekaju dete, a onda i glasno rekla da "ne dolazi u obzir" da deli starateljstvo sa Zverevim, već će dete da odgaja sama. Bolno, ali možda i negde razumljivo, jer mi zaista ne znamo šta se dešava između njihova četiri zida. Ali, taman je javnost na to zaboravila, a onda se pojavila još jedna bivša, Olga Šaripova, koja je navela da je Saša tukao, udarao glavom o zid, gušio, da je bosa morala da trči po ulici… On je sve to negirao, optužnice nisu podignute, ali senka je pala. Čekamo dalji razvoj događaja.

Izvor: MN PRESS

NAPAD NA OLIVERU JEVTIĆ TOKOM TRKE

Srpska atletičarka učestvovala je na događaju u Sofiji, u trci na 10 kilometara. Odmah na početku trke nepoznati čovek je utrčao, a onda oborio Oliveru, koja je ostala bez svesti i dobila hematom na glavi. Stvarno retko viđen sportski skandal. Napadač je brzo identifikovan i uhapšen, a onda je usledilo izvinjenje organizatora trke, nakon čega se i ambasador Bugarske u Srbiji lično izvinio Oliveri, preneo joj izvinjenje i pozdrave vlade te zemlje i rekao da je Bugarska teško podnela taj incident. Olivera Jevtić i njen trener Slavko Kuzmanović složili su se da treba staviti tačku na ovaj slučaj i zahvalili se pozdravima.

Izvor: YouTube/News24 sofiaeu

DRAGANU ANTIĆU ZAPALJEN AUTOMOBIL

Treneru Dinama iz Vranja Draganu "Recku" Antiću zapaljen je automobil u rano septembarsko jutro na garaži u blizini njegovog stana. On je kazao da u Vranju nema neprijatelje i za sve je optužio Novicu Tončeva i "celu tu porodicu". "Hoće da mi uzmu klub jer nisam hteo s njima da nameštam utakmice! Izbacili su nas iz Superlige, a sada hoće da me oteraju sa mesta trenera. Ja nigde nemam neprijatelja, ali oni rade sve živo protiv mene i kluba. Ne plašim se nikoga. Moraće da me ubiju da bi me sklonili!", rekao je Antić posle svega. Novica Tončev je posle toga tužio Antića za klevetu. Čekamo rasplet.

Izvor: MN PRESS, Screenshot/RTV Vranje

TEA KATAI "ODVELA" SUPRUGA U CRVENU ZVEZDU

Aleksandar Katai je jedan od najboljih igrača Zvezde ove sezone, iako je u klubu završio ne baš svojom namerom. Njegova supruga je, naime, tokom protesta u SAD na Instagramu stala na stranu policije, navodeći da su demonstranti pljačkaši, a u nekim izjavama je i debelo preterala ("pobij go**a, bre!"). Nedugo potom, LA Galaksi je raskinuo saradnju sa Aleksandrom bez objašnjenja, koje zaista nije bilo potrebno. Navijači Zvezde je zbog obožavaju i često joj zahvaljuju na društvenim mrežama. Iako bi neko rekao da ovo nije skandal, već je žena samo iznela svoje mišljenje, činjenica je da se o tome pričalo tokom leta i da se pamti i dalje.

GELOR KANGA PROTIV UPRAVE CARINA REPUBLIKE SRBIJE

Zvezdin "nestaško" Gelor Kanga potpuno nepotrebno je napravio skandal na aerodromu prilikom povratka sa gostovanja Slovanu. On se na aerodromu "Nikola Tesla" otimao sa carinicom oko prtljaga. Sudeći prema snimku sa bezbednosne kamere, nije hteo da dozvoli pregled svog kofera i čak je u jednom trenutku probao da otme svoju torbu od službenice, u čemu ga je sprečio neko od članova ekspedicije Crvene zvezde. Nije poznato šta je bio razlog ovom incidentu.

"SKANDAL KAKAV LIGA ŠAMPIONA NE PAMTI"

Tako je glasio naš naslov za vest o navodnom rasizmu. Utakmica između Pari Sen Žermena i Bašakšehira prekinuta je kada su igrači turskog tima izašli sa terena zbog navodnog rasističkog ispada. Rumunski linijski sudija je dobacivao glavnom da ga pomoćni trener vređa. Na to mu je skrenuo pažnju rekavši da je u pitanju "negru", što na rumunskom znači crn i nema uvredljive konotacije, ali zvuči jako slično kao rasistička uvreda na engleskom jeziku. Demba Ba je bio jedini crnac na klupi istanbulske ekipe. Usledile su opšte osude, javio se i predsednik Turske Tajip Erdogan, jako blizak Bašakšerihu, da osudi rasizam. Isti Erdogan koji mnoge evropske lidere olako naziva "nacistima". Meč se igrao ponovo, igrači su bili "ujedinjeni protiv rasizma", samo što niko nije dokazao ni objasnio navodni rasizam. Kako god, ovaj prekid utakmice odjeknuo je evropskim fudbalom i još jednom pokazao razlike u pristupu životnim pitanjima na dve strane kontinenta.

I na kraju, iako do sada nije bilo redosleda, potpuno je jasno da je najveći sportski skandal zle 2020. godine:

GLOBALNA HAJKA NA NOVAKA ĐOKOVIĆA

Najbolji srpski teniser, verovatno i sportista svih vremena imao je ove godine seriju dobrih namera, dobrih ideja i lepih želja. Napravio je nekoliko grešaka i dospeo je na skoro unilateralni stub srama u zapadnim medijima, a pojavili su se bukvalno niotkuda da napadnu Srbina. Počelo je kada su u Srbiji početkom juna ukinute mere borbe protiv pandemije, a Đoković je organizovao humanitarni turnir za igrače koji ne zarađuju kao oni iz vrha. Iako nije prekršen nijedan zakon, nijedno pravilo, ispostavilo se da se požurilo sa organizacijom. Adrija tur je prekinut, a orgija medijskog iživljavanja mogla je da počne. Nema ko se nije javio da pljuje Novaka, pa i njegovu porodicu. Iako su ga mnogi branili, ti glasovi su ostali gotovo nečujni.

Usledio je US Open, na kome je Novak bio favorit. Đoković je tokom meča rutinski hteo da doda lopticu detetu koje sakuplja lopte, ali nije primetio da su linijske sudije obučene isto. Loptica je pogodila u vrat sudiju Loru Klark, koja se srušila kao pokošena i držala se za vrat. Novak je istog časa shvatio da je pogrešio, počeo je da se izvinjava, na licu mu se videlo da je zabrinut, ali organizatori su bili nemilosrdni: suspenzija. On je to sportski prihvatio, pozdravio se s protivnikom i otišao iz Njujorka. Iako su neki od vodećih američkih novinara govorili da je to skandalozna odluka, opet su ti glasovi ostali u manjini, a "mrzitelji" Đokovića nisu mogli da dočekaju. Napadi nisu prestajali do kraja godine, sve dok ga najtiražniji britanski tabloid nije proglasio "kovidiotom godine".

Na sve to treba dodati i pokušaj osnivanja novog udruženja igrača. Đoković je mislio, a misli i dalje, da je raspodela novca nepravedna prema niskorangiranim teniserima i da je napravljena tako da pogoduje samo onima iz vrha. Otpor su mu pružile kolege iz vrha, ali i neki od "anonimusa" za koje se upravo Đoković zalagao.

Nepravda, nepravda, nepravda.

Đoković možda jeste u par navrata zaslužio usputne kritike, ali ništa ne može da opravda medijski linč kroz koji je prošao 2020. Nadamo se da će se svim "hejterima" 2021. revanširati na najbolji mogući način – pobedama.

Glasajte u MONDO anketi.

Anketa

Koji je bio najveći skandal u 2020. godini?

  • Jovićevo kršenje zakona u vreme pandemije

    0% (0)

  • Izbacivanje Rusije sa Mundijala i Olimpijskih igara

    25% (1)

  • Rasističko vređanje Luke Dončića na NBA meču

    0% (0)

  • Barselonino izbacivanje igrača iz aviona

    0% (0)

  • Optužbe da je Zverev tukao devojke

    0% (0)

  • Napad na Oliveru Jevtić tokom trke

    0% (0)

  • Dizanje u vazduh automobila "Recka" Antića

    0% (0)

  • Otkaz Aleksandru Kataiju zbog IG posta supruge

    0% (0)

  • Bahatost Gelora Kange na aerodromu

    0% (0)

  • Prekid utakmice Lige šampiona zbog rasizma

    0% (0)

  • Globalna hajka na Novaka Đokovića

    75% (3)

Koji je bio najveći skandal u 2020. godini?

Rezultati

(mondo.rs, Pavle Knežević)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC