• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EHF o "Slučaju Šahdanović": Rukometni savez BiH krivac, mora da plati 750€

Autor mondo.ba

Stigao dopis iz Evropske rukometne federacije.

 EHF o "Slučaju Šahdanović": Rukometni savez BiH krivac, mora da plati 750€ Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Evropska rukometna federacija uputila je dopis Rukometnom savezu BiH (RS BiH), u kome se obrazlaže da je krovna kuća bh. rukometa krivac za nepravilnu registraciju rukometaša Gračanice Halila Šahdanovića, te da će zbog toga morati da plati novčanu kaznu od 750 evra.

Kako su iz EHF-a pojasnili, i to "nakon pažljivog razmatranja svih izjava i dokumenata koje su dostavile uključene strane", igrač je stekao pravo nastupa u BiH iako je i dalje bio registrovan pod okriljem austrijskog saveza.

Možda će vas zanimati

RS BiH morao je da zatraži tzv. ITC (Međunarodni transfer sertifikat), jer "svaki transfer igrača između saveza važeći je nakon izdavanja popunjenog i zvanično ovjerenog međunarodnog transfer sertifikata od strane IHF- a (u slučaju transfera između kontinenata), odnosno IHF-a i nadležne kontinentalne konfederacije (u slučaju transfera unutar kontinenta)", tj. u ovom slučaju EHF-a.

"Svi igrači koji ispunjavaju uslove ili igraju za klub drugog saveza, imaju pravo nastupa za klub drugog saveza samo ako novi savez posjeduje međunarodni transfer sertifikat koji je izdao nadležni savez, te isti potvrdio IHF i nadležna kontinentalna konfederacija", navodi se u dopisu.

Dalje se kaže:

"Pravo na zahtjev potrebnog međunarodnog transfer sertifikata odnosi se na Nacionalne saveze, onih klubova čiji se igrač želi pridružiti. U skladu sa članom E.3. Pravilnika EHF-a, 'U slučaju neprijavljivanja transfera EHF-u (izriču se kazne Savezu u koji igrač dolazi; Kazna do 750 evra, ponavljanje prekršaja 2.500 evra, te ponovo učinjeni prekršaj 7.500,00 evra. Bespravno izdavanje dozvole za nastup od strane nacionalnog Saveza: Kazna do 7.500 evra / suspenzija do tri godine.'"

VIŠE O SLUČAJU ŠAHDANOVIĆ

Iz EHF-a objašnjavaju da "u skladu sa naprijed navedenim obaveza, RS BIH je morao da zatraži zahtjev za ITC kako bi igrač imao pravo nastupa. Kako to nije napravljeno, igrač je nastupao u Bosni i Hercegovini bez prava nastupa".

Uzimajući u obzir da RS BiH ranije nije bio kažnjavan od strane Rukometnog suda za slična kršenja pravila, izrečena je minimalna kazna.

"S obzirom na argumente Saveza, Vijeće priznaje i cijeni pozitivne aktivnosti od strane Saveza kao i interne disciplinske postupke i interne istrage kako bi se poduzelo da se ne dogodi drugim igračima da se nađu u sličnoj situaciji kršenja Pravila. Nadalje, Vijeće je uzelo u obzir da je BIH sada zatražio ITC od Rukometnog saveza Austrije. Igrač sada ima pravo da nastupa u BIH prvenstvu. Sve navedene činjenice uzeće se u obzir kao olakšavajuće okolnosti prilikom određivanja sankcija", navodi se u dopisu iz EHF-a.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC