• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo možda niste znali o cvekli

Autor mondo.rs

Znate da je zdrava, da farba prste kada je ljušutite i seckate. Ali, da li znate da je slatka koliko i ananas?

Osim ove bordo, koja je najzastupljenija na našem tržištu, postoji i bela i žuta cvekla, ali i sorta koja ima crvene i bele koncentrične krugove. Takođe, jedna podvrsta se jede kao zeleniš, jer su njeni listovi hranljiviji od korena.

Cvekla može da se bari i peče, ali je najzdravija sirova. U tom slučaje potrebno da je dobro operete i oljuštite, a ukoliko je termički obrađujete ne morate da je ljuštite, ali nikako nemojte predugo da je kuvate ili pečete kako ne biste uništili sve dobro u cvekli.

Kada je kupujete obratite pažnju na veličinu - manji plodovi su ukusniji od krupnih, ne bi trebalo da imaju ispucalu koru, da deluju smežurano i sivo. Njeni listovi moraju biti zeleni, nikako uveli i meki.

U frižideru cvekla može da stoji do tri nedelje, a obarena i začinjena i duže.

Cvekla je odličan izvor folne kiseline , vitamina B, A i C, gvožđa, kalijuma i magnezijuma.

Nedavna istraživanja su pokazala da je ovaj rubin crveni koren efikasan koliko i kofein, kad treba da nas razbudi. Zato, kupite sokovnik i pravite sebi sok od cvekle kada vam treba snaga. Nutricionisti preporučuju da ovaj sok ponesete na posao i pijuckate tokom radnog dana. To se savetuje i studentima, kada spremaju ispite.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop