• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ono kad "praše" zajedno saz i gusle!

Autori mondo.ba Autori SRNA

U Srebrenici održano neobično muzičko-poetsko veče. Učestvovali guslar Dušan Pejić, sazlija Emin Bektić i pjesnikinje Sedina Muratović i Magdalena Milovanović

Međunarodni dan muzeja večeras je obilježen u Muzejskoj zbirci Narodne biblioteke Srebrenica predstavljanjem nematerijalnog kulturnog nasljeđa srpskog i bošnjačkog naroda, a to su pjevanje uz tradicionalni srpski instrument gusle i bošnjački saz.

U veoma zanimljivom i neobičnom kulturnom programu pod nazivom "Veče saza i gusala i recital ljubavne poezije" učestvovali su mladi guslar iz ovog mjesta Dušan Pejić, sazlija Emin Bektić, te pjesnikinje Sedina Muratović i Magdalena Milovanović.

Prema riječima kustosa Muzejske zbirke Senada Đozića, cilj organizovanja ovog originalnog kulturnog kolaža bio je da se, osim materijalnih eksponata i bogatstva koje se čuva u ovoj ustanovi, posjetiocima predstavi i dio nematerijalnog kulturnog nasljeđa srpskog i bošnjačkog naroda koji žive na ovom prostoru, a to su pjevanje uz gusle i saz.

"Želimo da na ovaj način afirmišemo i pružimo podršku očuvanju i njegovanju pjevanja uz tradicionalne nacionalne instrumente naših naroda kao posebne i originalne kulturne vrijednosti što pjevanje uz gusle i saz svakako jesu", izjavila je kustos Stana Prodanović.



Mladi guslar Dušan Pejić, koji je dobitnik više nagrada na takmičenjima mladih
guslara Republike Srpske i srpskih zemalja, kaže da je ovo bio neobičan program kojim su prikazane i duhovne vrijednosti nasljeđa naroda sa ovih prostora.

"Prvi put uživo sam slušao kako se svira i pjeva uz saz. Nadam se da će biti još ovakvih programa da bi i mlađi naučili svirati ovaj instrument dok čika Emin može da ih podučava", rekao je osamnaestogodišnji Pejić, koji desetak godina pjeva uz gusle.

Bektić, koji uz saz pjeva 60-ak godina, kaže da se odmara svirajući na tom instrumentu.

"Nekada smo učili od starijih kako se svira i pjeva. Svi u selu smo svirali i pjevali uz saz, a sada niko od mladih ne želi da nauči. Divim se Dušanu što se odlučio da pjeva uz gusle i želim mu sreću, jer je pokazao da cijeni svoje porijeklo i tradiciju svog naroda", kaže Bektić.

Finansijsku podršku organizovanju ovog kulturnog događaja obezbijedilo je srebreničko Udruženje "Sjaj" u okviru projekta "PRO-Budućnost" koji realizuje uz pomoć američkih razvojnih i humanitarnih organizacija USAID I CRS.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop