Naša čitateljka Dušica poslala nam je recept za domaću pileću supu s prosom, koja je zdrava i ukusna i lako se pravi.
U ovim hladnim danima, pogotovo kada nam se bliži vikend i druženje sa porodicom, teško da nas šta može tako dobro okrijepiti kao pileća supa.
Naravno da je najbolji recept za pileću supu recept naših baka i mama (niko ih ne pravi tako dobro kao one), a mi smo tu da taj recept čuvamo i prosleđujemo dalje. Ponekad volim da se “igram” sa receptima i neke svoje sitne ideje dodajem u njih.
Ovo nije bila lično moja ideja, već sam dosta čitala o hranjivosti žitarice proso u zadnje vrijeme i odlučila da ga umjesto rezanaca ili noklica dodam ovaj put u pileću supu. Ukus je fenomenalan.
Postoji staro vjerovanje da je pileća supa sama od sebe dobra i u borbi protiv prehlade, a zato postoje i naučni dokazi – pileće meso osim proteina, sadrži i cink (veoma dobar saveznik u borbi protiv prehlade), kao i vitamin E. Što se tiče vegetarijanske i posne varijante – supa sa prosom, bez mesa – je isprobano fenomenalnog ukusa i ljekovita.
U suštini, kombinacija celer/mrkva/peršun je uvijek dobitna kombinacija.
Inače, žitarica proso (latinski naziv: panicum milliaceum) je žitarica koja zaista ima širok spektar hranjivih sastojaka. Smatra se čak i jednom od najzdravijih žitarica na svijetu, zato što je i rijetko alkalna žitarica (alkalizuje tijelo).
Zrno prosa se može kuhati, pržiti ili peći – a lično mi je najukusniji i najzanimljiviji baš u supama i čorbama. Proso ne sadrži gluten, blagotvorno djeluje na želudac, jača srce, smanjuje nervnu napetost, poboljšava krvnu sliku, štiti od umora, pročišćava kožu, jača nokte i kosu, a uz to je bogato vlaknima, vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin.
Proso je i odličan izvor minerala, jer u njemu ima željeza, magnezijuma, mangana, fosfora i kalija. Preporučuje se i u slučajevima povećanog fizičkog i psihičkog napora, trudnicama i dojiljama. Primjenjuje se i u dijetalnoj ishrani dijabetičara, ali je osobe sa problemima sa radom tiroidne žlijezde trebaju izbjegavati.
Može se koristiti u raznim kombinacijama - i u slanim jelima i kao priprema dezerta.
Evo ukratko i recepta za pileću supu sa prosom, za početnike:
- domaće pile
- celer, mrkva, peršun (svi dijelovi)
- jedna glavica crnog luka
- so, biber, ostali začini (vegeta, crvena papričica)
- 5-7 kašika proso žitarice
Pile isjeći na dijelove, oprati i staviti u veći lonac sa hladnom vodom. Kuhati na tihoj vatri, a nakon 10-15 minuta dodati mrkvu, celer i peršun (sve dijelove u komadu), sa crvenim lukom. Po starom receptu, crveni luk se malo zapeče prije ubacivanja u vodu – ako imate “ploča” šporet – to možete uraditi u tavi.
Kad je meso kuhano, procijediti kompletnu supu – pileće meso očistiti i isitniti, mrkvu i lišće prešuna takođe – i vratiti u dobijeni temeljac. Tada dodati proso i začine i kuhati dok proso ne bude sasvim kuhan. Proso u supi nisam ostavila da bude “al dente”, kuhala sam ga dok nije bilo skroz mekano (ovo je samo stvar ukusa).
Temeljac supe možete zalediti ili ga koristiti i kao temeljac za kuhanje riže.
Voilà!
(Tekst i foto: Dušica Stevanović)