• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SMS poruka može vam uništiti telefon!

Autor mondo.rs

Obratite pažnju, jedna bezazlena poruka vam može napraviti veliki problem.

Upoznati ste sa činjenicom da postoji veliki broj malicioznih aplikacija i bagova koji mogu da vam upropaste pametni telefon, bez obzira na operativni sistem. Pre nekoliko dana pisali smo o veoma čudnom 1970 bagu koji može da uništi iPhone telefone. Kompanija Apple je najavila ažuriranje koje bi problem trebalo da reši.

Kada je Android operativni sistem u pitanju, istraživači su nedavno pronašli novi malver koji može da uništi sigurnost uređaja jednostavnom SMS porukom.

Eksperti iz Heimdala su pronašli SMS poruku koja primaoce obaveštava da im je pristigla MMS poruka od nepoznatog pošiljaoca. Poruka sadrži link gde primalac može da pogleda poruku, ali se zapravo radi o linku do aplikacije.

Kada primalac poruke klikne na link, instalira se Tor aplikacija koja hakerima omogućava pristup uređaju. Nakon toga, telefon automatski šalje poruku na iranski telefonski broj sa tekstom „Hvala“.

Yahoo izveštava da od tog trenutka, hakeri mogu da izbrišu sve podatke na uređaju, šalju SMS poruke i upućuju pozive. Pristup uređaju mogu da iskoriste i za špijuniranje vlasnika, pa čak i za "probijanje" dvostepene autentifikacije. Takođe, hakeri ovakvim porukama mogu da obezbede pristup bankovnim računima žrtve kroz banking aplikacije, ali i ostalim informacijama koje vlasnik telefona koristi za pristup drugim sajtovima, prenosi BGR.

Da biste se zaštitili, nemojte da otvarate linkove koji se nalaze u sumnjivim porukama. Ukoliko mislite da ste na neki takav link već kliknuli, promenite lozinke koje ste do sad koristili. Konsultujte se i sa servisom ako mislite da je to potrebno.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS