• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kajtaz za MONDO: Ni terorizam, ni zika, već trema

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Dvadesetogodišnja plivačica iz Mostara Amina Kajtaz prva će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

 Amina Kajtaz za MONDO: Ni terorizam, ni zika, već trema Izvor: MONDO

Kajtaz je apsolutna rekorderka BiH, a status najbolje plivačice u državi potvrdila je ovog proljeća kad je osvojila pet zlatnih medalja i zabilježila tri državna rekorda.

"Upala" je na Olimpijadu zahvaljujući specijalnoj pozivnici Svjetske plivačke federacije (FINA) koju je isti dan dobio i njen reprezentativni kolega iz Banjaluke Mihajlo Čeprkalo.

Mlada i lijepa Mostarka će "probiti led" od 11 sportista iz BiH koliko će ih putovati u Brazil pošto već dan nakon ceremonije otvaranja Olimpijskih igara će morati uskočiti u bazen i nastupiti u disciplini 100 metara delfin.

"Imam tremu, ali najviše zbog otvaranja Olimpijade, pošto ćemo stajati sedam sati i kružiti oko stadiona 'Marakana'. Biće veoma naporno, a već sutra oko jedan takmičiću se u svojoj disciplini. Nadam se da me taj umor neće omesti, i stvarno najviše strahujem zbog toga da neću uspjeti dati svoj maksimum i ostvariti što bolji rezutat. Ipak, vjerujem u Olimpijski komitet BiH, koji nam je osigurao i masera, pa se nadam da će biti sve u redu".

Prema njenim riječima, bila bi zadovoljna ukoliko ponovi rezultat koji ju je i odveo na Olimpijadu i izbori plasman među 40 najboljih u Riju.

"Svakako bih bila zadovoljna plasmanom među 40 najboljih jer je to odličan rezultat kad je plivanje u pitanju. Željela bih da ostvarim rezultat bolji od mog najboljeg vremena (11.21), ali bih se zadovoljila vremenom zbog kojeg sam i izborila plasman na Olimpijadu. Otkako sam počela da se pripremam za Rio, 'skinula' sam šest, sedam sekundi što je veliki uspjeh".

Priznala je da najveću zahvalnost za plasman na OI duguje svom treneru i legendi jugoslovenskog plivačkog sporta Borutu Petriču, koji je vjerovao u njene sposobnosti i kad ona sama nije.

"Prije svega moj trener Borut Petrič me primjetio na jednom takmičenju gdje sam plivala 100 metara leđno. Shvatio je da sam talentovana za discipline 50 i 100 metara delfin i prebacila sam se. Ovo je definitivno najteža plivačka disciplina, koja iziskuje mnogo više napora i treninga samo da biste izdraži 100 metara. Posljednjih 10 metara je najveći problem i zato puno treba raditi".

S obzirom da je Petrič umnogome doprinio brzom razvoju njene karijere, posebno će joj nedostajati njegovi savjeti u Brazilu.

"Pettič je najviše uticao je na mene jer je on potencirao plasman na Igre. Ja u početku nisam vjerovala da mogu to da postignem jer sam morala da poboljšam rezultat za pet, šest sekundi, a to mi je tada izgledalo nemoguće. Ali, Petrič je vjerovao u mene i ulio mi dodatno samopouzdanje i uspjela sam da izborim učešće u Riju. Zato mi je žao što neće biti sa mnom na Olimpijadi, ali bićemo na vezi".

Veliku zahvalnost Kajtazova duguje i Fudbalskom klubu Sarajevo.

"Bordo klub i direktor ekipe sa Koševa Dino Selimović su mi izlazili u susret kad god mi je bila potrebna neka pomoć, posebno u marketinškom smislu i na tome sam im jako zahvalna".

Ali ipak, kao prava Mostarka za nju postoji samo jedan klub - Velež, i to ne samo zbog činjenice da je njen otac Sead Kajtaz bio nekadašnje desno krilo "rođenih", a sada funkcioner u Fudbalskom savezu BiH.

"Naravno, moj otac je nekada igrao za Velež i 'rođeni' su uvijek u mom srcu. A tek poslije Veleža navijam za Sarajevo. Tata je jako ponosan na mene i što sam na neki način krenula njegovim stopama i savjetovao me je da se ne opterećujem, da se opustim i bez prevelike treme dam svoj maksimum".

Amina je naglasila i da se ne plaši nikakvih terorističkih napada, niti drugih bezbjedonosnih problema, a o zika virusu, koji se često u posljednje vrijeme pominje kao prijetnja olimpijcima, ni ne razmišlja.

"Ne razmišljam uopšte na tu temu, uvjerena sam da će organizatori preduzeti sve neophodne bezbjedonosne mjere i da će sve proteći bez većih problema u tom smislu, kao i kad je riječ o opasnosti od zika virusa", zaključila je lijepa Mostarka.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maradona

Prelepa je!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC