• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li Atalanta i Gasperini u Evropu?

Autor mondo.rs

Mogu, ako pogledamo tabelu Serije A na kojoj “boginja” poslije remija sa Fiorentinom zauzima četvrto mjesto, ispred Lacija, Intera, Milana…

Atalanta nije uspjela da nastavi niz od šest pobjeda u Serije A u nedjeljnom “matine” meču 27. kola protiv Fiorentine. 

"Viola" je odolijevala svih 90 minuta i na kraju meč je završen bez pobjednika i bez golova - 0:0.

Apsolutni favorit bila je Atalanta, četvrtoplasirana ekipa Serije A, međutim, gosti iz Firence zahvaljujući odličnom golmanu Tatarušanuu i disciplinovanoj igri uspjeli su da nastave dominaciju i poslije devet vezanih pobejda upišu drugi uzastupni remi u posljednjih 11 mečeva ova dva tima.

Napadala je Atalanta, svjesna da im trijumf donosi važne bodove u borbi za to četvrto, pa možda čak i treće mjesto, međutim, meč je završen njihovim 22. međusobnim remijem, uz 53 pobjede Fiorentine i 27 pobjeda plavo-crvenih.

Domaći su krenuli silovito i već u petom minutu priprijetio je Petanja, potom Gomez dva puta u naredne tri minute, ali mreža se nije taresla. 

Fiorentina, koja je odavno odustala od evropskih ambicija, uzvratila je u 33. minutu preko Telja, međutim njegov pokušaj je dobranio Beriša. Albanski golman bio je siguran i u posljednjem minutu prvog dijela, ali istini za volju, lopta je poslije šuta Kalinića išla direktno u njega.

Uspjeli su gosti da se oslobode pritiska u drugom poluvremenu, sve do posljednjih petnaestak minuta, kada je Atalanta ponovo krenula da steže obruč.

U 74. minutu viđena je odlična akcija i dva dodavanja petom domaćih fudbalera, ali Tatarušani vrhovima prstiju odbija loptu u korner poslije šuta Frojlera. Rumunski golman samo minut kasnije ponovo je bio na iskušenju, ali gola nije bilo.

Najbolju priliku za pobjedu Atalanta je imala u 77. minutu kada je Tatarušanu praktično na gol-liniji zaustavio pokušaj Petanje, a u nastavku akcije Grasi promašio stopoostotnu priliku, poslao je loptu preko gola.

Ovim remijem Atalanta je odmakla Laciju na dva boda, s tim da nebeskoplavi imaju utakmicu manje.

ATALANTA  - FIORENTINA 0:0

TABELA: Juventus (-1) 66, Roma 59, Napoli 57, Atalanta 52, Lacio (-1) 50, Milan 50, Inter (-1) 48...

OD OPSTANKA DO EVROPE

Nakon 27. kola Atalanta je na poziciji koja donosi Ligu Evrope, blizu je i kvalifikacija za Ligu šampiona, iako je prošle godine jedva obezbijedila opstanak.

Plavo-crne je ispadanja spasio Eduardo Reja, ali po završenoj misiji trener koji je u svojoj karijeri vodio 21 (!) italijanski klub, te splitski Hajduk, morao je da spakuje ljetos kofere  i prepusti svoje mjesto Đan Pjeru Gasperiniju.

Iako je Gasperinija imao važeći ugovor sa Đenovom, klubom sa kojim je ranije izborio plasman u Seriju A odlučio je da preuzme Atalantu, kojoj je pred novu sezonu slijedio remont.

Uprava Atalante imenovala je Gasperinija, predstavivši ga kao “majstora fudbala”, a potom je krenula reorganizacija ekipe, jer bilo je jasno da neke od igrača ne mogu da zadrže, a isto tako da moraju nešto da mijenjaju, kako se ne bi ponovila sezona u kojoj se do posljednjeg tranutka strahovalo za opstanak.

Marten de Ron prodan je Midlsbrou za 15 miliona evra, Luka Čigarini otišao je u Sampdoriju za 3,5 miliona evra, a klub je napustio i veteran Marko Borijelo kome je istekao ugovor.

Zanimljivo je da je Atalantu prošlog ljeta napustio i Ričard Boaći, napadač iz Gane, koji je prodan članu Serije B, Latini Kalčo, za dva miliona evra, da bi ove zime završio u Crvenoj zvezdi.

Prodan je i mladi štoper Matija Kaldara Juventusu za 15 miliona evra, ali je Atalanta uspjela da dogovori da on ostane na pozajmici do ljeta 2018. godine. Roberto Galjardini zadržan je do januara, kada je prvo pozajmljen Interu za dva miliona evra, a onda i dogovoren transfer ljeta 2018. od 20 miliona evra.

U međuvremenu na stadion Atleti Azuri u Bergamu stiglo je nekoliko novih igrača, od kojih je najskuplji Alberto Paloši, nekadašnji napadač Milana koji je plaćen Svonsiju šest miliona evra. Udarna igla ove sezone ipak je Andrea Petanja koji je stigao iz Askolija i zabio pet golova, ali ipak gol manje od Franka Kesija, veznjaka koji je došao iz Ćezene.

Atalanta je katastrofalno ušla u sezonu, sa četiri poraza i jednom pobjedom, ali to nije poljuljalo povjerenje uprave u Gasperinija.

Predsjednik kluba Antonio Perkasi u trenutku najveće krize pojavio se na treningu, odveo sve igrače u dvoranu i jasno im poručio:

“Ja uopšte ne sumnjam u Gasperijnija. On je naš trener, on je najbolji trener kojeg možemo da imamo i nedodirljiv je u klubu. A vi sada vidite šta ćete s tim”,

Na sljedećem meču Atalanta je pobijedila Krotone 3:1 i dobila na samopouzdanju pred duel sa Napolijem.

Iako ga je čekao težak meč, Gasperini je odlučio da to bude trenutak kada će se okrenuti mlađim igračima, poniklim u odličnom omladinskom pogonu Atalante.

U ekipu je uvrstio četiri omladinska reprezentativca, među kojima Kaldaru kojem je to bio debi u Seriji A, kao i Galjardinija kojem je to bio tek drugi nastup u elitnom rangu, a veče prije meča o svojim planovima uredno je obavijestio predsjednika Perkasija.

Prvi čovjek Atalante, prema sopstvenom svjedočenju kasnije, tu noć nije spavao, ali rizik, ili bolje rečeno vizija Gasperinija je urodila plodom.

Napoli je je savladan 1:0, a poslije remija sa Fiorentinom uslijedila je serija od još šest pobjeda koju je prekinuo tek poraz od šampiona, ekipe Juventusa u decembru prošle godine.

U ekipi Atalante se često mogu naći momci rođeni u Bergamu, a Gasperiniji je odlučan da na tim temeljima gradi klub i da on za nekoliko godina igra mnogo bitniju ulogu u italijanskom fudbalu, pa možda i šire.

“Možemo to da postignemo jer klub je odličan, uslovi su sjajni, navijači su vrlo strastveni, a već sam vidio nove zanimljive momke u omladinskim selekcijama. Naš project je baziran na igračima iz naše akademije i identifikujemo se sa ovom regijom. Atalanta je nešto kao Atletik Bilbao, možda ne tako drastično isključiva, jer ja se neću odreći dobrog klinca zato što on ne govori sa bergamskim dijalektom”, rekao je svojevremeno Gasperini.

Poslije Juventusa, Atalante je doživjela još samo dva poraza u Seriji A, od Udinezea i Lacija, a “boginja” je upisala remije na gostovanju Milanu i Torinu i ovaj protiv Fiorentine, te još OSAM POBJEDA.

Sljedećeg vikenda slijedi joj pravi ispit u borbi za Evropu, gostovanje Interu kojeg je savladala jesenas rezultatom 2:1.

Ipak, čak i da ne ostvari dobar rezultat, Atalanta će imati odličnu priliku da se pred posljednji dio sezone ponovo učvrsti u vrhu tabele, jer će u naredna tri kola igrati sa “fenjerašom” Peskarom, te Đenovom i Sasuolom.

Ukoliko Atalanta uspješno završi trku za evropska takmičenja biće to njeno prvo učešće još od 1991. godine kada je u četvrtfinalu Kupa UEFA poražena od Intera.

Imala je, doduše, Atalanta priliku da izađe na evropsku scenu deset godina kasnije, ali je nakon osvajanja sedmog mjesta u Seriji A odustala od učešća u nepopularnom i napornom Intertoto kupu.

Bergamo živi fudbal i čeka Evropu.

Serija A, 27. kolo:

Atalanta - Fiorentina 0:0

Od 15.00

Kaljari - Inter
Krotone - Sasuolo
Empoli - Đenova
Torino - Palermo
Udineze - Juventus
Bolonja - Lacio (20.45)

Odigrano u subotu:

Roma - Napoli1:2(0:1)
/Strotman 89 - Mertens 26, 50/

Sampdorija - Peskara3:1(1:1)
/Fernandeš 18, Kvaljarela 58, Šik 68 - Seri 32/

Milan - Kjevo3:1(1:1)
/Baka 24, 70, Lapadula 82 pen- De Guzman 45+3 pen/

TABELA:Juventus (-1) 66, Roma 59, Napoli 57, Atalanta  52, Lacio (-1) 50, Milan 50, Inter (-1) 48,  Fiorentina 42, Sampdorija 38, Torino (-1) 36, Kjevo 35, Kaljari (-1) 31, Sasuolo (-1) 30, Udineze (-1) 29, Bolonja (-1) 28, Đenova (-1) 26, Empoli (-1) 22, Palermo (-1) 15, Krotone (-1) 13, Peskara 12.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC