• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje festival “Dječije carstvo”

Autor mondo.ba

Jedanaesti po redu Festival dječije poezije “Dječije carstvo” počinje u subotu 8. aprila u Banjaluci i trajaće do 28. aprila.

 Počinje festival “Dječije carstvo” Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Ovogodišnji laureat festivala je Predrag Bjelošević, a u Banjaluku će, zahvaljujući “Dječijem carstvu” i ove godine doći poznati pisci za djecu.

“Ove godine dolaze nam Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić, Dušan Pop Đurđev, Boško Lomović, Miroslav Kokošar, Peđa Trajković, kao i Jovo Čulić”, kazao je direktor festivala Slobodan Stošić.

U subotu 8. aprila tačno u podne u parku Petar Kočić očekuje nas radionica za aranžiranje cvijeća, pletenje vjenčića od vrbovih grančica i cvijeća. Ovo je prva u nizu aktivnosti za djecu u okviru festivala.

Radionica je otvorena za svu djecu, pa vas pozivamo da dovedete svoje mališane i školarce i učinite ovu subotu posebnom.

Ovo je najveći i najmasovniji festival poezije u bivšoj Jugoslaviji, a svake godine na konkurs pristigne preko pet hiljada radova.

U petak, 14. aprila na istom mjestu tačno u podne biće organizovana radionica za ukrašavanje vaskršnjih jaja. Pet dana kasnije, 19. aprila klinci imaju još jednu priliku da dokažu svoju kreativnost – tada je organizovano crtanje na betonu kredama u boji. Druženje počinje u 11 časova, u parku “Petar Kočić”.

Takmičenje banjalučkih osnovnih škola u recitovanju biće održano 26. aprila u 10 časova, u Gradskom pozorištu “Jazavac”. Istog dana, na istom mjestu, tačno u podne nas očekuje i republičko takmičenje u recitovanju.

Pjesnici iz regiona koji su gosti festivala družiće se i sa djecom iz Laktaša, Kozarske Dubice i Kostajnice, kojima u posjetu dolaze 26. i 27. aprila.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Glavna nagrada – “Princ (ili princeza) Dječijeg carstva” biće dodijeljena 27. aprila na svečanosti koja počinje u 18 časova u “Jazavcu”, a narednog dana djeca će se družiti sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem.

Centralna manifestacija zakazana je za 28. april, u podne u Jazavcu, a istog dana na istom mjestu održaće se i promocija festivalskog Zbornika i književnog časopisa za djecu “Riznica”.

Festival će biti zatvoren 28. aprila nakon dodjele nagrade.  

Ovo je najveći i najmasovniji festival poezije u bivšoj Jugoslaviji, a svake godine na konkurs pristigne preko pet hiljada radova. Tako je i ovaj put.

“Nama je jubilej svaki put kada uspijemo da organizujemo festival, jer smo svjedoci da se sve više sličnih manifestacija gasi. Ipak, mi istrajavamo i trudimo se da svake godine rastemo”, kaže Stošić i ističe da ovu manifestaciju podržava Grad Banjaluka.

Pred nama je mjesec dana slavlja dječije poezije i stvaralaštva. Podržite klince, pisce i organizatore dolaskom na neke od aktivnosti, sigurni smo da za svakog ima nešto interesantno.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop