"Šljivovica je sinonim za srpsko gostoprimstvo", napisala je novinarka američkog magazina, nakon štoje probala rakiju.
Američki magazin "Wine Enthusiast" objavio je članak o rakiji, u kojem se to alkoholno piće opisuje kao "važan segment kulturnog nasleđa", a utorka teksta je citirala i Momu Kapora:
"U rakiji je esencija srpskog bića, najpre radost, zatim svečanost ukusa, zatim bes, samilost, osećanje da je svet dobar i da su svi koji piju prijatelji".
Magazin piše kako i od čega sve rakija može da se pravi, a da je u Srbiji piju, uglavnom, pre jela i kažu da "govori hiljade jezika".
Takođe, objašnjeno je da rakiju neki koriste i kao lek, naročito zimi kada se pravi kuvana rakija, a naveden je i recept za "šumadijski čaj", kako mnogi nazivaju kuvanu rakiju.
"Svako u Srbiji ima svoj recept za domaću rakiju, i smatra da je baš njegova najbolja", piše "Wine Enthusiast" .
Još o rakiji pročitajte i u tekstu: