• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor - grad murala

Autor SRNA

Grad Prijedor dobio je peti mural pod nazivom "Negdje između početka i kraja" akademskog slikara Selvera Begića iz Banjaluke koji je oslikan na zidu Osnovne škole "Desanka Maksimović".

Begić, koji je pobjednik konkursa za dodjelu pete godišnje međunarodne nagrade "Paola de Manjinkor" za izbor najboljeg murala u Prijedoru za 2017. godinu, zahvalio je za povjerenje koje mu je ukazao žiri kada mu dao mogućnost da oslika mural na zidu jedne škole.

On je izrazio nadu da će generacije učenika uživati u toj slici.

Begiću je, kao pobjedniku konkursa, pripala i plaketa i novčana nagrada od 3.000 KM.

Svečanosti otvaranja petog murala u Prijedoru prisustvovala je i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je rekla da je Begić jednoglasnom odlukom žirija osvojio prvu nagradu i time dobio priliku da ostavi trag na ulicama ovog grada zaljubljenog u slikarstvo.

Đakovićeva je dodala da je činjenica da je zidno slikarstvo kao umjetnost staro koliko samo društvo, mada je ono što se danas podrazumijeva pod pojmom grafiti pojava nastala u urbanoj sredini u drugoj polovini 20. vijeka u NJujorku.

"Kao i svi novi vidovi umjetnosti, tako su i grafiti u početku bili izloženi oštroj kritici, osporavan je njihov ilegalni karakter i smatran je određenim vidom vandalizma", rekla je Đakovićeva.

Ona je dodala da su postojale i dileme da li se to uopšte može smatrati umjetnošću.

"Ali, kada se pogleda ovaj mural i ostala četiri murala koja su ostala u trajno nasljedstvo grada Prijedora, mislim da nema dileme i da to jeste jedna vrsta umjetnosti", istakla je Đakovićeva.

Ona je dodala da je zahvaljujući Udruženju likovnih umjetnika Prijedora upravo promijenjena svijest i gledanje na grafite.

Svečanosti otvaranja novog gradskog murala prisustvovala je i delegacija italijanskog grada Trenta, čiji je gradonačelnik Alesandro Andreata rekao da je mural kultura, umjetnost.

"Umjetnost znači saradnja i ja se nadam da će i na polju umjetnosti, kao i na svim drugim nivoima između naših gradova u budućnosti postojati saradnja", istakao je Andreata.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da Prijedor odavno zovu gradom slikara, a odnedavno i gradom murala, kao i gradom vrijednih ljudi.

Svečanosti otvaranja novog gradskog murala prisustvovali su i učenici Osnovne škole "Desanka Maksimović" koji su za goste priredili i prigodan program.

Grad Prijedor već krase murali "Šeširdžija" Nataše Konjević iz Banjaluke, "Transformacija" mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, "Vrt" rumunskog autora Raula Opree Sadoa, te "Grad" umjetničke grupe "Dim Tim" iz Beograda.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop