• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo ko je nagrađen na festivalu animiranog filma

Autor mondo.ba

Dodjelom nagrada završen je Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017’’. Grand prix za film "Zabava u vrtu"

Žiri ovogodišnjeg 10. Festivala animiranog filma „Banjaluka 2017“, u čijem sastavu bili su predsjednik Miroslav Jelić (Srbija), te članovi Adnan Ćuhara (Bosna i Hercegovina) i Irena Jukić Pranjić (Hrvatska),  onio je odluku da Grand prix dodijeli filmu “Zabava u vrtu” ( „Garden party“), za koji režiju potpisuju Théophile Dufresne, Florian Babikian, Gabriel Grapperon, Lucas Navarro, Vincent Bayoux i Victor Claire. Radi se o filmu francuske produkcije.

Nagrada je dodijeljena za „cjelokupnost, režiju, intrigantnu atmosferu, korištenje svjetlosti u briljantno dizajniranim i animiranim likovima, te za duhovit i ironičan način prikazivanja lažnog sjaja i prolaznosti ovozemaljskih dobara“.

Nagrada za lutka-animaciju dodijeljena je filmu “Posljednji izazov”, u režiji Božidara Trkulje iz Hrvatske Žiri je nagradio „izuzetno spretno i duhovito korišćenje animacijske tehnike koja je u punom saglasju sa dizajniranjem likova filma i vještim vođenjem scenarija”.

Nagrada za 3D animaciju dodijeljena je za film „Whale heart”, reditelja Roberta Alena. Za film rađen u danskoj produkciji žiri kaže da donosi „nesvakidašnji 3D izraz u kreiranju likova, izvanredno izražavanje emotivnih stanja i atmosfera, kvalitetno prožimanje filmske i likovne kompozicije kadra”.

Nagrada za 2D animaciju dodijeljena je filmu „And the moon stands still“, autorke  Yulie Ruditskaye. Priznanje se, kako je navedeno u obrazloženju žirija, dodjeljuje za„kvalitetnu animaciju ekspresivnog crteža čiji likovni akcenti unutar crnog i bijelog odlično podcrtavaju ideju filma”.

Najbolji dječiji film prikazan na banjalučkom Festivalu animiranog filma je „Pocket man“ rediteljke Ana Chubinidze

Priznanje žirija za kreativnost i umjetnički izraz dobio je film “Happy (Mark Lotterman)“, autorke Alice Saey u francusko -holandskoj koprodukciji. Film nagradu, kako žiri navodi, dobija za „ritam i maštovito korištenje animacijskih ciklusa, te šarmantnu likovnost koja se izvrsno uklapa u glazbenu dimenziju filma”.

Žiri 10. Festivala animiranog filma “Banjaluka 2017” dodijelio je tri posebna priznanja. Nagrađen je film “Nothing happens”, u režiji Michelle i Uri Kranot iz Danske. Žiri je nagradu dodijelio za “napetu atmosferu iščekivanja kojom se autor duhovito poigrava s elementima zapleta i raspleta u scenariju filma”.

Posebno priznanje dobio je i film “Beneovhorizont”, koji potpisuju reditelji Jumi Yoon i Eloic Gimenez iz Francuske. Ovaj film je nagrađen za „bogati maštovit likovni izraz, te konzistentno vođen postupak kolažne animacije u prikazu vegetacije, životinjskog i ljudskog svijeta povezanih u zaokruženu cjelinu”.

Treće posebno priznanje dobio je film „Ribe, plivači, brodovi“, reditelja Dmitry Gellera i Andrey Kouleva, kinesko-rusko-bugarske produkcije. Nagrada je dodijeljena za zanimljivo prožimanje priče.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop