• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRATKA PRIČA: Valentina Sumpor - Do jaja

Komšiluk krije razne tajne... Pročitajte mračnu, ali istovremeno i šarmantnu priču autorke Valentine Sumpor iz Zagreba

 KRATKA PRIČA: Valentina Sumpor - Do jaja Izvor: Vedran Šavčuk/Mondo

DO JAJA

Živiš na 9. katu ciglenog nebodera na Selskoj u stanu od bijedna 35 metra kvadratna, ali bez obzira, sviđa ti se. Ima 2,5 kvadrata lođe s prozorom od poda do stropa, malu kuhinju, stol za dvoje, kupaonu i veliku prostoriju koja ti je ujedno spavaća, radna i dnevna soba. Fizioterapeut si, radiš kod privatnika i u svojoj multifunkcionalnoj sobi za sebe.

Petak navečer; stojiš u lođi otvorenog prozora, gledaš minijaturu grada i ljudi. Nosiš karirane bokserice i debele čarape jer ne voliš papuče. Topli povjetarac se zavlači među komotne gaće, paše ti osjećaj strujanja zraka po jajima. Osjećaš se ugodno, opušten si od cigarete što čeka u pepeljari da ju uzmeš među prste i uvučeš. Crni, metalni dalekozor je na stoliću pored. Uzeo si ga iz očevog ormara čim su javili da je umro. Oči ti zasuze od hladnoće okulara. Gutaš nikotinski dim, fokusiran na uvećane prizore u podnožju zgrade. Automobili su propisno parkirani, baš kako treba. Sjetiš se da si prošli petak zvao Pauka. Susjedu Kadiću je došao dečko na fuk u crnom Mini Morisu. Klasika, čim gospođa supruga ode na put.

Momcima iz Holdinga je trebalo 15-ak minuta da pokupe Minija parkiranog preko dva mjesta. Ujutro si žvakao kroasan, zalijevao svaki griz bijelom kavom i gledao kako peškić luduje na parkingu. Primio se mobitela i mahanja slobodnom ručicom po zraku k'o da je Beyonce. Lupanje vrata stana do otklonilo je dvojbu oko sugovornika histeričnog mladog pedera. Kad se susjed pridružio ljubavniku na parkiralištu, stavio mu je ruku oko ramena, otpratio u svoj sreberni Jeep i odvezao prije nego se kvart u potpunosti razbudio.

Smijuljiš se, pališ novu pljugu. Povjetarac i dalje pirka kroz bokserice. Preko debelih leća promatraš autobusnu stanicu. Ljerka, prodavačica iz Konzuma stoji sama i čeka zadnji bus u 23:15. Trebao bi stići za 5 minuta. Okrugla ženica s minivalom odloži vrećice pored svojih nogu. Jedna joj se prehiti i pola sadržaja ispadne van. Jabuke, mrkva, zelje, smrznuto voće, rola Teta Violeta papira...

Jedva se saginje preko obješenih sisa i trbušine dok skuplja stvari. Plava košulja kratkih rukava otkriva salaste ruke; rubovi rukava se urezuju u podlaktice, a tamnoplava mrlja znoja na napetim leđima se vidno povećava. Okladio si se sam sa sobom da će košulja puknuti uzduž kralješnice prije nego bus dođe. Baciš pogled na mobitel, ima još dvije minute fore. Ljerki su ostale četiri jabuke i zelje za pokupiti.

Ako košulja pukne prije nego bus dođe, naručit ćeš jednu Slavonsku s ekstra vrhnja za večeru, ako ne zadovoljit ćeš se kajganom. Sad si napet, navijaš za pobjedu pretilosti prvi put u životu. Vidiš autobus kako se spušta Selskom, prodavačica se sagne po glavicu zelja i pospremi ju u vrećicu. Košulja je čitava. Razočaranje. Pola jedan je, podriguješ na masna jaja prikovan za dalekozor. Skeniraš kvart, parkiralište ispred zgrade, Konzuma... Pratiš igru sjena pod mjesečinom i uličnom rasvjetom, razmišljaš o krevetu i pacijentima koje imaš sutra, a onda ju ugledaš na autobusnoj stanici.

Kratka crna suknjica leprša oko golih nogu, traper košulja je ispod prsa zavezana u čvor; otkriva bijeli, ravan trbuh. Crna kosa seže do struka. Pička je do jaja. Izoštravaš fokus na okularima u nadi da ćeš joj se moći približiti, ponjušiti ju. Tipka po mobitelu. Ima nešto u držanju, u načinu na koji je izbacila ne baš bujne sise, ali ne smeta. Veće joj ne bi pristajale. Upijaš svaki centimetar njenog tijela kad te iz transa trgne zaustavljanje crnog Volva S90. Mala ulazi u auto. Uvlačiš ruku u gaće i češkaš jaja. Pomirišeš prste...uf, tuš prije kreveta ne gine. Razmišljaš o pici sa stanice, jel punoljetna?- pitaš se kao da je bitno dok fantaziraš kako bi ju bilo jebati.

1 i 16 je kad se na autobusnu stanicu vratio Volvo. Nestrpljivo primaš dalekozor. Mala izlazi iz auta, kosa je ispletena u pletenicu, košulja spuštena. Ni traga ravnom trbuhu i pupku. Popravlja minicu, veže čvor ispod sisa, prebaci pletenicu preko ramena… Gledaš, upijaš. Pred njom se zaustavlja srebrni Jeep, Kadićev je-vidiš registraciju. Opet podrigneš na jaja. Mislio si da je pederčina, ali kad eto ga na. Susjed trpa u šta stigne. Jeep se vrati, cura ispada van; doslovce, spotaknula se pri izlasku i pala na beton. Otvaraju se vozačava vrata, izlazi mršava žena u crnoj haljini, kose ispletene u pletenicu. Susjeda Kadić. Pomaže maloj da ustane, trlja joj koljena, miluje obraze pa naslanja svoje čelo na njeno. Mala ju ljubi u usta. Minute prolaze u grljenju. Susjeda sjeda u auto i odveze se na parkirno mjesto pred zgradom. Svjetla farova se ugase.

Cura raspliće pletenicu i veže visok rep, ugura izgužvanu košulju pod rub minice. Male sise više nisu izbačene, ramena su obješena, mobitel svijetli u šaci. Opet tipka. Dva sata su kad se pred stanicom zaustavlja crni Mini Morris. Preznojiš se gledajući registraciju auta kojem si prije tjedan zvao Pauka.

Valentina Sumpor
Zagreb

(Priča "Do jaja" uvrštena je u izbor najboljih priča na Mondo.ba konkursu "Priče iz komšiluka 2" i  objavljena je u istoimenoj knjizi, u izdanju kuće Imprimatur. Knjigu besplatno možete skinuti OVDJE)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop