• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaboravljena zgrada u predgrađu Banjaluke

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Studenti arhitekture nakratko će skrenuti pažnju na građevinu koja je, ne svojom krivicom, zaboravljena iako od završetka njene izgradnje nije proteklo mnogo vremena.

 Željeznička stanica Banjaluka izložba Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Željeznice Republike Srpske, pruge, vozovi i stanice, pojavljuju se uglavnom u vijestima koje se bave teškom ekonomskom situacijom u ovom javnom preduzeću.

Studenti arhitekture sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci bar nakratko će promijeniti tu praksu. Oni su odlučili da zgradu željezničke stanice u Banjaluci pretvore u umjetničku galeriju.

Izložba studenskih skica će biti otvorena u holu objekta glavne željezničke stanice u Banjaluci u večeras u 19 časova i rezultat je rada studenata prve godine Arhitekture koji su tokom višednevnog putovanja u aprilu 2018. godine crtali u Banjaluci, Mostaru, Trebinju, Dubrovniku i Kotoru.

Više je razloga zašto je za izložbu odabrana željeznička stanica, objasnio nam je arhitekta iz Banjaluke Igor Kuvač. Simbolično, osim što predstavlja mjesto na kojem putovanja počinju i završavaju, izlaganje na željezničkoj stanici ukazuje na neiskorišćene potencijale vrijednih prostora javnih objekata u Banjaluci. Ova zgrada pripada baš toj kategoriji. 

"Ovo je takođe način da se, na izmaku godine evropskog kulturnog nasljeđa i godine u kojoj je u muzeju MoMA u Njujorku otvorena izložba Towards concrete utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980, osvijetli jedan od važnih, ali nažalost zapostavljenih objekata arhitektonskog socijalističkog nasljeđa u Banjaluci", kaže Kuvač.

U zaborav je palo da je željeznička stanica u Banjaluci je djelo čuvenog jugoslovenskog arhitekte Živorada Jankovića, koji je između ostalog autor Kulturno-sportskog centra Skenedrija (1969), Sportske dvorane i trgovačkog centra "Koteks" u Splitu (1979/81), Poslovno-sportskog centra Vojvodina u Novom Sadu (1981), Društveno-sportskog centra "Boro i Ramiz" u Prištini (1982) i drugih.

Izgradnja stanice je počela krajem 80-ih godina prošlog vijeka, a završena je tek u septembru 2002. godine. Pored Jankovića, koautor projekta je arhitekta Said Jamaković.

"Arhtekturu zgrade karakteriše snažan volumen definisan prostornom krovnom rešetkom sa zaobljenim vijencem koji je obodno oslonjen na moćne vertikalno profilisane armirano betonske stubove kružnog presjeka. Fizička struktura određuje veliki višefunkcionalni prostor projektovan kao prostor u prostoru ili zatvoreni trg. Prostire se na preko 2.000 kvadrata slobodnog poslovnog prostora na dvije etaže, planiran za različite funkcije - ugostiteljske, trgovačke, i uslužne", objašnjava naš sagovornik

Nažalost, ovaj reprezentativni objekat nikad nije u potpunosti zaživio, ali s obzirom na arhitektonske i prostorne vrijednosti predstavlja ogroman resurs koji je moguće koristiti na različite načine, a "led će probiti" najavljena izložba studentskih skica.

Organizatori se zahvaljuju preduzeću Željeznice Republike Srpske koje je prihvatilo saradnju sa Arhitektonsko-građevinsko –geodetskim fakultetom i omogućilo da se studentski radovi izlože u holu stanice u Banjaluci.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop