• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Superhrana" za žene

Autor mondo.rs

Evo šta bi trebalo da jedete, da biste bili sigurni da nećete imati manjak važnih nutrijenata.

Ponekad je teško odvojiti dovoljno vremena za sebe, tako da možete da se hranite zdravo, dešava se da jedemo "usput", "s nogu" iz dana u dan, i na kraju nam imunitet oslabi, jer ne unosimo sve nutrijente koji su nam neophodni.

Svetska statistika kaže da žene često zbog brzog tempa života i nepravilne ishrane u organizam ne unose dovoljno kalijuma, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i vitamina A, D, E i C.

Ali, to što imate mnogo obaveza ne bi smelo da vas spreči da se hranite kako treba, dovoljne su male promene u izboru namirnica, i možete biti sigurni da će vaše telo dobiti sve što mu je potrebno, a vi biti snažni i zdravi.

Evo šta bi trebalo da jedete, da biste bili sigurni da nećete imati manjak važnih nutrijenata:

Jaja

Jaja sadrže više od deset esencijalnih nutrijenata, uključujući i gvožđe, vitamin D, cink, lutein i holin, a odličan su izvor i visokokvalitetnih proteina i antioksidanata. Vrlo je malo namirnica koje prirodno imaju visok sadržaj vitamina D ili holina, a većini proteina životinjskog porekla nedostaju antioksidanti, tako da su jaja "savršen zalogaj".

Vitamin D važan je u prevenciji mnogih stanja, uključujući i različite tipove raka, dijabetes, autoimune bolesti… a u kombinaciji sa kalcijumom "garantuje" vam snažne kosti.

Suve šljive

Suve šljive su odličan izvor vlakana koja su jako važna za dobro varenje. Osim toga, dobre su i za zdravlje kostiju, pokazala je studija sprovedena na Univerzitetu u San Dijegu.

Samo pet ili šest suvih šljiva na dan usporiće smanjenje gustine kostiju kod žena u post-menopauzi, zahvaljujući odličnom nutritivnom sastavu koji uključuje i vitamin K, magnezijum, kalijum kao i polifenole.

Suve šljive možete jesti kao užinu, ili dodati žitaricama i jogurtu za doručak. Vodite računa samo da ne preterate sa količinom.

Grčki jogurt

Kremasto, ukusno i hranljivo? Grčki jogurt je pravi izbor! Ima istu količinu kalcijuma, ali dvaput više proteina od "običnog" jogurta. Proteini su važni da biste održali zdravu telesnu težinu, ali i mišićnu masu. Uz to, kalcijum će vam sačuvati jake kosti, piše WebMD.

Losos

Ova riba odličan je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, koje ublažavaju zapaljenske procese u organizmu.

Pistaći

Ovi ukusni mali zelenkasti plodovi su odlična užina ili dodatak salatama jer su bogati važnim nutrijentima i dragocenim antioksidantima. Imaju i visok sadržaj luteina i zeaksantina koji su dragoceni za zdravelje oka.

Ali, ako kupujete pistaće, uzimajte one u ljusci. Tako će vam biti lakše da se kontrolišete i nećete "prebaciti" preporučenu količinu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop