• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biće definisano ko su samostalni umjetnici

Autor SRNA

Resorno ministarstvo priprema pravilnik o uvođenju registra samostalnih umjetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi.

 Registar samostalnih umjetnika RS Izvor: Siniša Stanić/MONDO
Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da resorno ministarstvo radi na legislativi o sprovođenju Zakona u kulturi i da je u pripremi izrada pravilnika o uvođenju registra samostalnih umjetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi.

"Registar samostalnih umjetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi dovešće do toga da znamo koji su to samostalni umjetnici, odnosno samostalni stručni radnici u kulturi, odnosno sa kakvim kapacitetima raspolažemo u Republici Srpskoj", rekla je Trivićeva novinarima nakon sastanka i posjete Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Ona je istakla da je registar jako važan kako bi Ministarstvo prosvjete i kulture, odnosno Republika Srpska znali kojim kapacitetima umjetnika i stručnjaka u kulturi raspolaže, kako bi se dalje kreirali svi programi i strategije razvoja kulture na nivou Republike Srpske.

"U sve ove godine od kada postoji Akademija umjetnosti, zajedno sa određenim privatnim univerizetima i fakultetima koji školuju određeni kadar, imamo oko 2.000 stručnjaka, mi želimo da znamo ko su oni, želimo da definišemo njihov status, uključimo ih u različite programe i da im damo određenu poziciju gdje će se i oni moći profilisati kao samostalni umjetnici, a samim tim ćemo uticati na razvoj kulture Republike Srpske", rekla je Trivićeva.

Ona je rekla da nakon pravilnika i uvođenju registra samostalnih umjetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi slijedi izrada zakona o slobodnim umjetnicima koji će se naći pred poslanicima parlamenta Republike Srpske u trećem ili četvrtom kvartalu godine.

"Na taj način stvorićemo sve uslove za sprovođenje Zakona o kulturi, donesenog prošle godine, s ciljem razvoja kulture u Srpskoj", istakla je Trivićeva.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik rekla je da Akademija ove godine proslavlja 20 godina postojanja i rada, ističući da je Akademija iznjedrila veliki broj profesionalaca i postavila temelje profesionalnog umjetničkog života u Republici Srpskoj.

Dodikova je naglasila da je vrlo važno postaviti temelje i dati dalje smjernice i uputiti na mogućnosti ozbiljnije saradnje i ozbiljnijih projekata svršenih studenata sa Ministarstvom prosvjete i kulture, ali i na nivou čitave Republike Srpske.

Prema njenim riječima, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci trenutno ima oko 400 studenata, a osim što se bavi nastavnim procesom koji je u fokusu, Akademija radi i niz projekata koji se odnose na muzičku, likovnu i dramsku umjetnost.

"Na neki način pokušavamo da damo jedan nivo, dignitet i profesionalizam svemu onome što se dešava u gradu, da na neki način vučemo liniju profesionalizma i da, zapravo, damo sve ono što je najkvalitetnije, a što smo iznjedrili kroz naš nastavni proces", zaključila je Dodikova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop