• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vražalić za MONDO: O Borcu uvijek s poštovanjem!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

"Iako mene ime Borca uvijek podsjeti na neka stara vremena i igrače, poput Obradovića i Trivundže, kad god da izgovoriš Borac, to moraš uraditi sa velikom dozom poštovanja. Mislim da i momci koji su sada u klubu održavaju taj respekt."

Žrijeb četvrtfinala EHF Čelendž Kupa "spojio" je banjalučki Borac m:tel sa ČSM Bukureštom, pa će u dvomeču 23. i 30. marta nasuprot rukometaša u crveno-plavim dresovima stajati Faruk Vražalić, desno krilo rumunskog kluba.

Vražalić je tokom karijere promijenio brojne klubove. U BiH nastupao je za visočku i sarajevsku Bosnu, te Slogu iz Doboja, prije nego što se odlučio za inostranstvo. Put ga je tada odveo u Španiju, u Ademar Leon, odakle se nakon dvije godine preselio u njemački Ajzenah.

Uslijedio je kratak povratak u domovinu, i to u Vogošću, a zatim novi put u pečalbu. Ponovo je odredište bila Njemačka, i to Balingen-Vajlšteten, a zatim i Fihse iz Berlina.

Prije nego što će doći u prestonicu Rumunije, sredinom prošle godine, dvije sezone bio je član turskog Bešiktaša.

Trener Rumuna Paolo Žorge Pereira sigurno je dobio mnoge informacije od njega o banjalučkom klubu, kao i od Marija Blaževića, trenera golmana ovog kluba, koji je ne tako davno stajao na golu Banjalučana.

Prvi duel biće odigran u subotu u Bukureštu, od 16.30 časova (17.30 po lokalnom vremenu), a Vražalićev klub već je počeo pripreme za ovaj susret.

"Borac m:tel je veoma borbena ekipa. Trener Mirko Mikić je to veoma dobro posložio i siguran sam da tu ima mnogo discipline, kako na treninzima, tako i na utakmicama. Vidim po igri da momci daju svoj maksimum, a često se desi da borbenošću možeš nadomjestiti neke nedostatke. Lopta tečno ide, nema sebičnosti i vidi se da svi dišu kao jedan", kaže bh. reprezentativac na početku razgovora za MONDO.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Slično kao i Banjalučani, i rukometaši ČSM Bukurešta nalaze se u seriji veoma teških utakmica, koje igraju svakih nekoliko dana, tako da vremena za odmor skoro da nema.

Smatra da vikend donosi još jedan naporan i težak meč.

"Mislim da će biti težak meč, s obzirom da i mi imamo veoma zgusnut raspored. Već tri-četiri sedmice igramo u ritmu srijeda-subota i tako će biti do reprezentativne pauze, nakon čeka opet slijedi serija utakmica svakih par dana. Imamo i nekih problema sa povredama, a u srijedu nas čeka veoma težak meč Baja Marea, tako da ćemo vjerovatno biti iscrpljeni i umorni", kaže:

Kako je naglasio, protiv svake ekipe ulazi maksimalno motivisano, a naročito će to biti sada, kada će na drugoj strani stajati velikan bh. rukometa.

"Protiv bilo koje ekipe da igraš, moraš ući sa velikim respektom, a za Borac m:tel mogu slobodno reći, na osnovu onoga što sam vidio u posljednje vrijeme, da je respektabilna ekipa. Iako mene ime Borca uvijek podsjeti na neka stara vremena i igrače, poput Branislava Obradovića i Srđana Trivundže, kad god da izgovoriš Borac, to moraš uraditi sa velikom dozom poštovanja. Mislim da i momci koji su sada u klubu održavaju taj respekt."

Iako za vikend očekuje pobjedu svog tima, uvjeren je da Rumuni do nje neće doći lako.

"Vjerujem da naša pobjeda u subotu neće doći u pitanje, samo ostaje da vidimo kojom razlikom će biti izražena. Znam da nas u revanšu očekuje veoma teška utakmica. Siguran sam da će u 'Boriku' biti mnogo navijača i svakako da je to jedan veoma bitan faktor. Pokušaćemo što jače i što bolje odraditi prvu utakmicu, kako bismo što sigurnije otputovali u Banjaluku", nada se Vražalić povoljnom rezultatu, pa nastavlja:

FAVORITI

Mnogi rukometni stručnjaci slažu se sa činjenicom da je bukureštanski klub jedan od glavnih kandidata za osvajanje titule u EHF Čelendž Kupu. Ove sezone, u EHF Čelendž Kupu, Rumuni su, za razliku od Banjalučana, igrali rundu manje, a do sada su zabilježili sve četiri pobjede. Prvo su u trećem kolu eliminisali kiparski Parnasos Strovolu, sa dva ubjedljiva trijumfa 32:24 i 47:14 (oba meča odigrana u Bukureštu), a zatim u osmini finala i češku Duklu (28:23, 30:25).

"Vezali smo tri pobjede u prvenstvu, protiv Dinama, Buzaua i Kalarašija, koji su veoma dobre ekipe. Vidjećemo kako ćemo odigrati sada u srijedu protiv Baja Marea. Pritisak je veliki pred taj meč, ali mislim da nam to ne bi smjelo poremetiti planove za subotu. Protiv Banjalučana moramo ući maksimalno skoncentrisani, tijelom, duhom i glavom, kako bismo prvu rundu dobili sa što većom prednošću, te što opuštenije otputovali na revanš. Naravno, nikada ne smiješ biti previše opušten, makar bilo sedam-osam razlike uoči drugog susreta", svjestan je Vražalić da ništa nije gotovo dok se ne okonča i meč u Banjaluci.

PROBLEMI

S obzirom da je nastupao u brojnim klubovima, širom Evrope, Vražalić je mogao da se uvjeri u kvalitet mnogih liga.

Ipak, ima nešto po čemu se Rumunija izdvaja, i to sa negativnog aspekta.

"Suđenje u Rumuniji je daleko lošije nego u našoj, bh. ligi. Ovo još nigdje nisam vidio. Sudije su očigledno korumpirane i ponekad, kada vidite šta se tu dešava, uopšte nemate volje igrati rukomet. Tako da jedva čekamo utakmice u EHF Čelendž Kupu, gdje su sudije daleko korektnije i na višem nivou. To je jedan od faktora koji nam ide u prilog, s obzirom da u domaćem prvenstvu moramo mnogo više 'zapeti' kako bismo dobili i najlakše utakmice. O težim da i ne govorim", priča nam 28-godišnji Visočanin.

U rumunskog Nacionalnoj ligi nastupa 14 ekipa. Trenutno, lider prvenstva je Konstanca, dok je Bukurešt drugoplasirani, sa četiri boda zaostatka.

Svake godine među klubovima u vrhu su i gradski rivali Bukurešta, Steaua i Dinamo, inače aktuelni šampion Rumunije.

"Liga je zaista jaka, a tu nastupa i veliki broj naših igrača. Dejan Malinović igra u Konstanci, zajedno sa još nekoliko naših respektabilnih rukometaša, koji su imali blistave karijere. Tu je Steaua, koja igra i SEHA ligu, te višestruki prvak Dinamo, koji nastupa u Ligi šampiona, zatim Kalaraši, Baja Mare... Rukomet ima veliku tradiciju, ulaže se mnogo, rekao bih više u rukomet nego fudbal. Naravno, najviše u ženski rukomet. Ima mnogo jakih utakmica. Dešava se da vas i posljednjeplasirana ekipa propisno namuči. Čeka vas puna dvorana, zatim i problemi sa sudijama, koji su isti u cijeloj Evropi i svijetu. Ali, u Rumuniji je to na katastrofalnom nivou. Javna je tajna da te sudije kradu na svakoj gostujućoj utakmici, tako da moraš uvijek izvući svoj maksimum da bi postigao nešto u gostima", još jednom se osvrnuo na veliki problem rumunskog rukometa.

Kako kaže, bukureštanski klub nije u tim vodama. Sve se radi korektno, transparentno, bez ikakvih "dilova" sa strane i po tome je ČSM prepoznatljiv.

"ČSM je jedan od rijetkih klubova koji radi korektno. Tu je Gabrijela Sabo na čelu, klub je na gradskom, odnosno državnom nivou i tu mjesta za korupciju i malvezracije nema. Rumunski rukomet mogao bi imati mnogo jaču ligu, samo kada bi se riješio taj problem suđenja. Recimo, gradski derbi Dinama i Steaue, odigran prije par dana, obilovao je veoma grubim startovima koji nisu kažnjeni. To je u rangu MMA i UFC. Pa, na primjer, naša utakmica protiv prošlogodišnjeg pobjednika EHF Čelendž Kupa, Potaisa Turda, kada smo odigrali neriješeno - neviđena krađa. Realno pričam, volim reći onako kako jeste. Liga je super, klubovi su super, organizovani su na vrhunskom nivou, ali savez mora da se pozabavi sa tim problemom sa suđenjem."

ŽENSKI KLUB, OSVAJAČ LIGE ŠAMPIONA

Iako je klub osnovan tek prije 12 godina, zabilježio je već zapažene rezultate, osvajanjem tri vicešampionske titule, te jednog kupa. ČSM Bukurešt je 2016. godine slavio u finalu, savladavši Steauu 27:24.

Rukometni klub ČSM Bukurešt (rum. Clubul Sportiv Municipal București) član je istoimenog sportskog društva, koje pod svojim krovom okuplja brojne klubove, između ostalih i odbojkaški, atletski, košarkaški, plivački, ragbi, moto-klub i druge.

Ipak, mnogo veća ulaganja, a samim tim i upečatljiviji rezultati, prisutni su kod ženskog kluba, koji je višestruki državni šampion, osvajač kupa, ali i pobjednik Lige šampiona 2016. godine.

Vražalić kaže da su svi ti uspjesi privukli publiku, dok muški klub i dalje kuburi sa posjetom.

"U ženskom klubu igraju igračice koje su najplaćenije u Evropi i klub je vrhunski organizovan. Osvajale su Ligu šampiona, imaju svoju publiku, za razliku od nas. Mečeve muške ekipe posmatra par stotina gledalaca, dok djevojke gleda po četiri ili pet hiljada ljudi."

Veliki broj igračica sa prostora bivše Jugoslavije nosi dres ženskog kuba iz Bukurešta, a svakako najzvučnija imena su reprezentativke Srbije Andrea Lekić i Dragana Cvijić.

Već pomenuti Blažević trener je golmana u ovom klubu, tako da se može reći da je u prestonici Rumunije stacionirana prava ex-Yu kolonija.

"Meni je ovo prva godina u klubu, a Mario je tu već duži period. Relativno sam skoro došao ovdje, tako da još nisam stigao da ih upoznam. Naravno, imam želju, jer se radi o velikim rukometnim imenima. Majda Mehmedović iz Crne Gore često je na našim utakmicama jer se zabavlja sa našim saigračem i jedino nju poznajem", kaže Vražalić.


REPREZENTACIJA BIH

Farukovo vrijeme odvojeno za razgovor za MONDO iskoristili smo i da se osvrnemo na stanje u reprezentativnom rukometu. Vražalić je od 2010. godine reprezentativac BiH, koja je sa polovičnim učinkom započela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

"Zmajevi" su prvo, pomalo iznenađujuće, u gostima slavili protiv Bjelorusije, 30:29, nakon čega je uslijedio domaći poraz od Češke 20:25.

"S obzirom na stanje u Savezu i reprezentaciji, mogu reći da smo neočekivano, ali zasluženo pobijedili Bjelorusiju. Mogli smo dobiti i Čehe da smo se bolje spremili, ali veliki problem je bila organizacija te utakmice. Svi znaju da smo putovali čitav dan do Bjelorusije, igrali utakmicu, a onda se odmah vratili u BiH. Popodne smo stigli u Tuzlu, gdje smo naveče odradili trening, a već sutradan igrali taj meč. Ko god je to tako smislio, ni sekundu nam nije mislio dobro", smatra Vražalić.

Uprkos svim problemima, smatra da se treba gledati iskljućivo naprijed, jer prostora za napredak i te kako ima.

"Još igramo 'teretni' rukomet. Mnogo napadamo kroz sredinu, ne stojimo široko u napadu, fali nam i golova s krila i iz kontranapada, što se treba popraviti. Takođe i tranzicija, prvi i drugi talas, ali s obzirom na okruženje i prilike u Savezu, igrači se žrtvuju za državu, trpe neke stvari, a mislim da se to toliko ne radi niti u jednom drugom kolektivu. Znam da su mnogi u problemima, ali ovo na šta smo mi spali u posljednje dvije-tri godine je, nažalost, stvarno katastrofa. Jedina pozitivna stvar je što imamo puno prostora za napredak, dobro igramo, jer mora se shvatiti da mi ipak imamo imena u rukometu, svi su priznati u Evropi, ostvarili smo neke karijere, ali oko sebe ipak moraš imati i sistem da bi ostvario rezultat", zaključio je Vražalić na kraju.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC