Pranje voća i povrća nije dovoljno, a pesticidi ostaju na oko 65 odsto ovih namirnica. Evo kako možete da ih uklonite.
Bez obzira na to što voće i povrće perete pre konzumiranja, neke od tih namirnica čak i ljuštite, to ne garantuje da uz njih nećete uneti i pesticide u organizam.
Pesticidi mogu da budu opasni po zdravlje, ali rešenje nije ni u tome da prestanete da jedete voće i povrće. Šta vam onda preostaje?
Evo nekoliko načina da uklonite pesticide.
Pomoću belog sirćeta
U veću posudu sipajte vodu i belo sirće u odnosu 4:1. Potopite voće ili povrće koje želite da očistite i ostavite oko 20 minuta. Nakon toga namirnice dobro isperite vodom.
Dobra stvar je što ćete na ovaj način, pomoću sirćeta, ukloniti i eventualne bakterije sa voća ili povrća.
I ne brinite, ako dobro isperete voće i povrće, nećete osetiti ukus sirćeta kada jedete.
Pomoću sode bikarbone
Voda ne može da ukloni baš sve pesticide, ali izgleda da soda bikarbona može.
Naime, eksperiment sa jabukama je pokazao da na ovom voću ostaje znatno manje pesticida nakon što se drže potopljene u mešavini vode i sode bikarbone osam minuta, a nakon 12 do 15 minuta na voću uopšte nije bilo pesticida!
Razlog za to je što je soda bikarbona razgradila dve vrste pesticida korišćene u studiji – tiabendazol i fosmet, mada ne znači da će na sve druge pesticide delovati isto. U svakom slučaju, bolje je nego da operete samo vodom.