• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su se SAD "okomile" na Huawei?

Autor mondo.rs

Huawei će, po svemu sudeći, platiti danak trgovinskom sporu administracije američkog predsednika Donalda Trampa i kineske vlade koji traje već neko vreme. Optužbe za špijunažu, koje Huawei kategorički odbacuje.

 Zašto su se SAD "okomile" na Huawei? Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Kineska kompanija Huawei Technologies Co, jedna od najvećih u svetu, sve više "žulja" američku vladu i to baš u trenutku kada ta kineska kompanija zauzima vodeću ulogu u novoj bežičnoj tehnologiji poznatoj kao 5G, piše "Bloomberg". 

Huawei se tako nedavno suočio sa raznim višestrukim iskušenjima, poput hapšenja svog glavnog finansijskog direktora u Kanadi, krivične prijave u SAD, mogućeg prekida saradnje sa svim američkim kompanijama i onemogućavanja uvođenja svoje nove infrastrukture širom sveta. 

SAD optužuju kompaniju iz Kine da svoju opremu koristi za špijuniranje američkih interesa, kao i da krši američke sankcije Iraku.

SAD su još tokom 2018. godine praktično zabranile prodaju Huawei telefona kroz ponudu operatora, pa čak i kroz kanale slobodne prodaje. Dosadašnja istraživanja nisu dovela u vezu kompaniju Huawei sa mogućnostima špijuniranja, kao ni sa kršenjem dosadašnjih protokola bezbednosti ni u jednoj zemlji, dok su nova ispitivanja u toku. SAD su čak tužile Huaewi za špijunažu. A Huawei je potom u martu ove godine krenuo u protivnapad, pa je američkom Saveznom sudu podneo tužbu protiv statuta kojim se sprečava agencijama SAD da koriste njegovu opremu.

Huawei na “crnoj listi“ Amerike, ali Nemačka uz Kineze

Američki gigant Google već je objavio da prekida saradnju sa kompanijom Huawei, odnosno da će mu uskratiti pristup za nadograđivanje (apdejtovanje) pametnih telefona koji imaju Android. Takođe, moguće je da će izgubiti pristup Google Play Store, Gmailu i mnogim drugim brojnim aplikacijama

Huawei je danas, tokom dana, prosledio saopštenje, u kojem su navedene i izjave iz Google i Android.

Google: "Pridržavamo se zahteva i pratimo dalji razvoj situacije. Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect će nastaviti da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima". 

Android: "Svim Huawei korisnicima, u vezi sa daljim koracima koje ćemo preduzeti po pitanju nedavne odluke američke vlade: Uveravamo vas da će, iako se pridržavamo svih zahteva američke vlade, usluge kao što su Google Play i Google Play Protect nastaviti da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima".

Google je naknadno objavio da se ova odluka odnosi "samo" na buduće kupce Huawei telefona, dok će trenutni korisnici zadržati pristup sadašnjim uslugama Google.

Jasno je da se iza "napada" na Huawei krije nešto mnogo veće, a to je sukob Trampove administracije i kineske vlade.

Dakle, šta tačno Tramp, odnosno njegova administracija, ima protiv kompanije Huawei?

Američki zvaničnici već neko vreme pretpostavljaju, opravdano ili ne, da kompanija Huawei radi za interese kineske vlade. U izveštaju američkih obaveštajnih službi iz 2012. godine, kompanije Huawei i ZTE Corp, označene su kao potencijalne "pretnje po bezbednost". U tom izveštaju se navodi da je Huawei odbio da pruži informacije o "vojnoj pozadini" osnivača Huaweija Rena Žengfeija, bivšeg inženjera Narodnooslobodilačke vojske.

Američki predsednik potpisao je pre nekoliko dana odredbu kojom se indirektno zabranjuje prodaja opreme kompanije Huawei u SAD a ujedno, američke kompanije, odnosno dobavljači, imaju zabranu poslovanja sa kineskom kompanijom (osim ako ne dobiju posebnu dozvolu).

Prema saopštenju iz Bele kuće, Trampova odluka ima za cilj da "zaštiti Ameriku od inostranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju, i iskorišćavaju ranjivosti u informacionoj i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama".

Trampovom odlukom daje se moć nadležnima da "zabrane transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj bezbednosti".

Huawei se tako 17. maja našao na crnoj listi američkog Ministarstva trgovine. Američke kompanije sada moraju da traže posebnu licencu ako žele da nastave da prodaju svoje proizvode toj kineskoj kompaniji. 

Nekoliko kompanija, poput Qualcomm, Intel Corp., Google i drugih već su "zamrzle" poslovnu saradnju sa Huawei, odnosno prestale su da isporučuju usluge ili komponente, čime je kineska kompanija ozbiljno ugrožena.

Ove mere će, verovatno, usporiti i uvođenje 5G bežične mreže širom sveta. Moguće je da će razne zemlje biti podstaknute da se okrenu drugim telekomunikacionim partnerima, pa i da se okrenu skupljim uređajima koje prozivode, recimo, Nokia ili Erikson AB.

Još je prilično nejasno da li će se Trampova zabrana odnositi i na mobilne telefone. Ne spominju se ni zemlje čije telekomunikacione proizvode obuhvata zabrana.

Pod izgovorom "pretnji po bezbednost", američka vlada strahuje da bi napretkom razvoja tehnologije proizvođači iz drugih zemalja mogli da, pomoću svojih komponenti, omoguće njihovim obaveštajnim agencijama pristup poverljivim informacijama, piše "Blumberg".

Huawei "krade" od Amerikanaca?

Izvor: MONDO ilustracija - Nevena MIlivojević

Tokom 2011. i 2012. godine kompanija Vodafon (Vodafone) je na Huawei ruterima i drugoj opremi, uočio tzv. backdoors u softveru koja su kineskoj kompaniji mogli da omoguće nedozvoljeni pristup Vodafonovoj fiksnoj internet mreži u Italiji, čime su se mogle prikupljati razne informacije. Nije utvrđeno da li je ta greška bila namerna ili slučajna, ali su navodi italijanske kompanije prilično naštetili Huaveiju.

Pogotovo što je Vodafon tražio da se ispravi greška, a Huawei je tvrdio da je sve ispravljeno. Da bi se potom utvrdilo da problem i dalje postoji. Tek naknadno je rešen.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio je da bi SAD mogle da stopiraju razmenu obaveštajnih podataka sa saveznicima NATO-a ako one nastave da koriste Huawei opremu. Uprkos ovakvim najavama, Velika Britanija i Nemačka, za sada odbijaju da u potpunosti isključe Huawei i onemoguće toj kompaniji mogućnost izgradnje 5G mreže.

Kompanija Huawei u više navrata je negirala da pomaže Pekingu pri špijunaži drugih zemalja i istakla da niko do sada nije pružio nikakav uverljiv dokaz koji bi išli u prilog takvim optužbama.

I pomenuti Ren Žengfei je u januaru rekao da je ponosan na svoju karijeru i članstvo u Komunističkoj partiji Kine, ali je odbacio tvrdnje da je kompanija Huawei davala vlastima u Pekingu informacije o klijentima.

Pojedine američke kompanije su do sada već optuživale Huawei za krađu intelektualne svojine. Motorola je, recimo, 2010. godine, podnela tužbu protiv kineske kompanije u kojoj je iznela tvrdnju da se "urotila sa bivšim zaposlenima kako bi došla do poslovnih tajni Motorole".

Pre dve godine, američki sud je utvrdio kako je Huawei odgovoran za krađu robotske tehnologije kompanije T-Mobile US Inc, a krajem januara je Ministarstvo pravosuđa SAD podiglo optužnicu protiv kineske kompanije Huawei zbog krađe poslovnih tajni, a to je povezano sa slučajem iz 2017. godine.

Dogodio se i slučaj hapšenja radnika Huawei u Poljskoj, koji je osumnjičen da je špijunirao za kinesku vladu. Taj radnik je otpušten, a Huawei je odbacio optužbe.

Huawei nije jedina kineska kompanija koja je na crnoj listi američke vlade. Prošle godine, Ministarstvo trgovine SAD je stavio i ZTE na listu nepoželjnih, a ta kompanija je bila na ivici propasti nakon što joj je tri meseca bilo zabranjeno da kupuje američku tehnologiju.

"Kineska ekonomska špijunaža" je pojam koji se sve češće koristi u SAD, a navedeni primeri, kao i optužbe na račun kineske državne firme "Fujian Jinhua Integrated Circuit Co", njenog tajnavskog saradnika i još tri osobe za krađu poslovnih tajni kompanije "Micron Technology Inc", pokazuju da SAD nemaju nameru da dozvole Kinezima da prevladaju u ovoj oblasti.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS