Banjalučani oštro protiv crkve u Boriku (ANKETA)

"Bojim se da je u vremenu totalne nezaposlenosti mladih u Banjaluci nekorektna izgradnja bilo čega što ne doprinosi zapošljavanju i stvaranju novog dohotka".

76
A- A A+
Borik, igralište Foto: Milica Kulić, mondo.ba

Nakon objave nacrta moguće izgradnje pravoslavne crkve na jedinoj zelenoj površini u banjalučkom naselju Borik, građani putem društvenih mreža iskazali oštro protivljenje uništavanju još jednog parka.

Nacrtom izmjene dijela Regulacionog plana stambenog naselja Borik, koji se već nekoliko dana nalazi na javnom uvidu u ovoj mjesnoj zajednici, predviđa se izgradnja crkve uz Bulevar vojvode Mišića.

Naime, građani su obaviješteni da je 21. jula ove godine počeo javni uvid na Nacrt izmjene dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik.

Nacrtom je obuhvaćen prostor koji se nalazi u Bulevaru vojvode Živojina Mišića, a odnosi se na zelenu površinu koja se nalazi između Osnovne škole “Branko Ćopić” i zgrade Titanik.

Tim nacrtom predviđa se izgradnja pravoslavnog hrama.

Sugrađani koje smo zatekli u naselju Borik oštro se protive gradnji bilo kakvih objekata na površini jedinog većeg parka na tom prostoru.

“U potpunosti sam protiv izgradnje bilo koje bogomolje (pravoslavne, katoličke ili muslimanske) na području grada Banjaluka, jer kad bi se biralo vrijeme za izgradnju - ovo bi bio najgori period za bilo kakvu investiciju. Banjaluka (samo na području grada) ima petnaest pravoslavnih crkava što je i sada previše za broj vjernika pravoslavne vjeroispovijesti. Naselje Borik, gdje uglavnom žive penzioneri i ljudi sa malim prihodima, nemaju potrebu za gradnjom vjerskog objekta jer u samom naselju već postoje dvije pravoslavne crkve (crkva Svete trojice i Rebrovačka crkva).

borik, zelena površina, park Foto: Milica Kulić, mondo.ba

Iskustvo iz drugih naselja, gdje su izgrađene nove crkve, pokazuje da na crkvene obrede dolazi minimalni broj vjernika što je lako provjeriti u vrijeme crkvenih obreda. Već postoji  veliki broj započetih pravoslavnih bogomolja, kako u gradu, tako i u seoskim mjesnim zajednicama. Pravoslavna crkva treba da živi sa narodom, da dijeli sve njegove probleme, a crkveni službenici trebalo bi da imaju realan osjećaj kako žive njihovi vjernici. Bojim se da je u vremenu totalne nezaposlenosti mladih u Banjaluci nekorektna izgradnja bilo čega što ne doprinosi zapošljavanju i stvaranju novog dohotka. Ne znam ko finansira ovu i slične izgradnje, ali se mora pokrenuti akcija da se ta sredstva preusmjere u druga, bitnija ulaganja”, istakao je za naš portal stanovnik naselja Borik - Boško Kulić.

Nacrt možete pogledati svakim danom osim subote, nedelje i državnih praznika od 8 do 16 sati do 21. avgusta, u prostorijama Mjesne zajednice ”Borik 2″, Bulevar vojvode Živojina Mišića 23, Gradske uprave Grada Banjaluka i Instituta za građevinarstvo ”IG”, d.o.o. Banjaluka, Ul. Kralja Petra I Karađorđevića br. 92-98.

“Izgradnja bilo čega u naselju Borik čime se oduzima i ovo malo zelenila i dječijih igrališta je zločin prema stanovnicima. Bilo da je riječ o gradnji crkve, stambene ili poslovne zgrade nije u redu uništavanje slobodnih zelenih površina jer je već uništena jedna izgradnjom nepotrebnog tržnog centra 'Borik', koji je zauzeo zelenu površinu od 2 hektera, a unutar centra se ne ostvari promet ni 50 KM dnevno", rekla nam je uznemirena majka dvoje djece iz ovog naselja Radenka Petrović.

Ruše poznato sankalište

Dječije igralište na kojem bi trebalo da bude izgrađena crkva poznato je i kao jedino mjesto u naselju Borik gdje se djeca sankaju tokom zime.

Za vrijeme trajanja javnog uvida, sve do 21.8.2015. godine svi zainteresovani mogu dati mišljenje, primjedbe i prijedloge na Nacrt plana, upisom u svesku koja će se nalaziti u prostorijama u kojima je Nacrt izložen ili u formi dopisa, koji će dostaviti Gradskoj upravi Grada Banjaluka – Odjeljenju za prostorno uređenje.

Potreba za izmjenom ovog planskog akta uslijedila je kao odgovor na inicijativu Srpske Pravoslavne Crkve Opštine Banjalučke, kojom su bile iskazane potrebe za izgradnjom Pravoslavnog hrama sa pratećim objektom na lokaciji naselja Borik.

Pomenuta parcela ima dugu tradiciju igrališta, ali i zelene površine na kojoj stanari okolnih zgrada provode slobodno vrijeme. Vidno je smanjenje broja zelenih površina i igrališta u urbanoj zoni koja bi koristila djeca za igru i slobodno vrijeme. S obzirom na to da je ovo jedina veća javna površina parkovskog tipa u ulici Vojvode Živojina Mišića, postavlja se pitanje da li će građani Banjaluke dozvoliti da se uništi još jedna javna zelena površina.

Grafički prikaz Nacrta kao i detalje moguće gradnje možete pogledati na stranici nasprostor.org.


Tagovi:

Ostale vijesti