Upoznajte Banjaluku kroz avanturu i igru

Autor:

Svi koji žele da posjete Banjaluku od skoro imaju mogućnost da grad na Vrbasu upoznaju na jedan sasvim drugačiji način.

0
A- A A+
banjaluka, panorama Foto: MONDO/Dušan Volaš

  Naš sugrađanin Robert Dacešin uz pomoć Nikoline Gavrić došao je na ideju kako da turistima ponudi zanimljiv, a ujedno i edukativan obilazak grada. Naime, ovaj mladić je osmislio "Travel mapping", unikatan turistički proizvod koji nudi upoznavanje Banjaluke kroz avanturu, igru i rješavanje određenih zagonetki.

Interaktivni vodič sa mapama se sastoji od dva dijela. Prvi dio predstavlja suvenir sa crtežima najznačajnijih lokacija koji se može koristiti kao ukras, dok se drugi dio sastoji od postavljenih pitanja koja će turistima pomoći da Banjaluku upoznaju na jedan zanimljiv i specifičan način.

Kako bi došli do rješenja zagonetki turisti će biti u prilici da komuniciraju sa mještanima i tako otkrivaju najbitnije znamenitosti grada, ali i da degustiraju lokalne gastro specijalitete.

"Vodič obuhvata sve bitne lokacije grada - Kastel, Ferhadiju, Hram Hrista Spasitelja, spomenik na Banj brdu. Posebna pažnja stavljena je na određene priče i legende kao ona o Safikadi, ali i na sve drugo što simbolizuje naš grad kao što su dajak čamci, lijepe žene, ćevapi i slično", rekao nam je Robert Dacešin.


Obilazak grada pomoću Travel mappinga bi izgledao na primjer ovako: Ako turista dobije zadatak da pronađe najpoznatiji sat u gradu, moraće da stupi u kontakt sa "lokalcima" kako bi mu pomogli da dođe do "krivog sata" na Trgu Krajine. Dolaskom na "zagonentnu lokaciju" turista treba da pogleda koje vrijeme pokazuje sat i tako bi prešao na sljedeće pitanje, a samim tim otkrio i drugu poznatu lokaciju u gradu.

"Cilj ovog intereaktivnog vodiča jeste da se turisti za nekoliko sati bez profesionalnog vodiča upoznaju sa najbitnijim znamenitostima, ali i otkriju mnogo zanimljivih i korisnih informacija o gradu na Vrbasu", kaže Dacešin za MONDO portal i dodaje da je "Travel mapping" urađen na srpskom i engleskom jeziku.

"Travel mapping" može se pronaći u Turističkoj organizaciji grada, kao i u pojedinim hostelima, hotelima i suvenirnicama u gradu. Dacešin nam je rekao da je u planu i izrada interaktivnog turističkog vodiča i za sve veće gradove u zemlji.

"Sigurno da nam veći broj turista svima može samo donijeti koristi, kako reputaciji grada tako i ekonomiji. Što se tiče Sarajeva pokušaćemo stupiti u kontakt sa organizacijom grada, kao i hotelima i hostelma koji bi bili zainteresovani za ovakav tip saradnje", ističe Dacešin.

Turistička ponuda Banjaluke je skromna, ali svakako postoje određeni lokaliteti i znamenitosti koji nisu dovoljno iskorišćeni i promovisani. Vjerujemo da će ovaj kreativni poduhvat naših mladih sugrađana doći do ušiju mnogih i tako privući više turista u naš grad.

Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Ostale vijesti