• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vivaldi je zamenio Chrome i Firefox, evo zašto!

Autor mondo.rs

Vivaldi se posle više nedelja testa dokazao kao bolji pregledač od poznatih konkurenata, posebno na slabijim mašinama.

 Vivaldi je zamenio Chrome i Firefox, evo zašto! Izvor: MONDO portal

Ako radite, učite ili igrate neke jednostavne igre na slabijoj PC ili Linux mašini Vivaldi pregledač interneta biće daleko bolji izbor od Chrome ili Firefox pregledača. U to smo se uverili i sami kad smo nakon prvog susreta sa Vivaldijem, kad je izašao iz beta faze (pisali smo o tome OVDE i OVDE), odlučili da mu dami šansu i da koristimo njega.

Vivaldi je nov, ali napredan veb pregledač koji će vam omogućiti da prilagodite baš svaki njegov meni ili opciju sebi (za šta ćete, ipak morati da se malo više razumete u veb pregledače od prosečnog korisnika). Ipak, njegova tajna je u tome što je, kako smo mi otkrili, bolje optimizovan za rad na slabijim računarima (ne samo slabijim, nego i na onim starijim). Manje opterećuje računar, radi brže, učitava stranice bolje i brže od Firefox ili Chrome pregledača i daje vam više slobode za korišćenjem dodatnih aplikacija i programa istovremeno pored njega.

Vivaldi se ne zapucava povremeno kao što to čini Chrome ili Firefox sa više otvorenih tabova, ne usporava rad računara i može biti toliko lagan da u pozadini, dok je otvoreno i 10 tabova zauzima svega 4 MB sistemske memorije! Recimo, otvorili smo istovremeno Firexox, Chrome i Vivaldi na Windows 10 PC računaru sa Intel Atom četvorojezgarnom procesorom i 2 GB RAM i Vivaldi je zauzimao najmanje resursa. Otvorili smo Task Manager (Ctrl + Alt + Delete) i saznali koliko tačno čega troše ova tri pregledača:

- Vivaldi: Oko 12 megabajta memorije i nula odsto CPU-a
- Firefox: Oko 300 megabajta memorije i dva odsto CPU-a
- Chrome: Oko 100 megabajta memorije i 0.9 odsto CPU-a.

DA NE BUDE ZABUNE: U sva tri pregledača aktivirali smo po četiri taba tj. jezička sa MONDO CMS, MONDO.rs, Facebook i stranicom IT magazina (aktivni tabovi na slici u vesti se razlikuju, ali su deo istovetnog skupa tabova koje smo imali u Chrome, Vivaldi i Firefoxu).

Iako ovo nije potpuno precizna metoda merenja (i dovoljno merodavna) jasno vam je da je Vivialdi u prednosti. Njegova tajna je u tome što svaki put kad tab ostavite u pozadini Vivaldi gasi njegov sadržaj tj. sklanja ga iz memorije i ponovo učitava kad na taj tab se vratite.

Ako često menjate tabove ovo nije dobro, jer ćete morati stalno iznova da učitavate, ali ako su vam tabovi iz pozadine potrebni samo ponekad onda je to bolja opcija. Ako želite da isključite automatsko učitavanje taba i pražnjenje njegovog sadržaja svaki put kad pređete na novi tab, onda pogledajte ovaj post na Reditt sajtu.

I za kraj, ako je nekome važno - Vivaldi podržava Chrome ekstenzije i omogućava rad na srpskom jeziku. Mi za sada ostajemo na Vivaldiju (u međuvremenu je stigla i nadogradnja broj 1.0.435.42, a o manama i bubicama Vivaldi pregledača pisaćemo sledeći put. Budite i dalje uz nas, saznaćete sve!

Vivaldi Browser - Not for everybody, just you
Izvor: Vivaldi Browser

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS