Svečano otvoren Dukatfest (FOTO)

Autor:

Tradicionalnim defileom učesnika i nastupom ispred Hrama Hrista Spasitelja sinić je otvoren deseti jubilarni Internacionalni festival kulture "Dukatfest".

U dobroj atmosferi, poneseni pozitivnim reakcijama Banjalučana, ansambli iz Indije, Indonezije, Portorika, Poljske, Čilea, Indije, Rusije, Slovačke i Republike Srpske, vazduh su bojili šarelnilom svoje kulture i tradicije. Publika se divila ljepoti ruskih nošnji, mističnosti Indije, emociji Čilea, a pažnju mališana osvojio je ansambl iz Portorika, pa su najmlađi sa radošću plesali sa članovima ovog ansambla. 

Mnogobrojne posjetioce ispred Hrama Hrista Spasitelja pozdravila je direktorica festivala Nikolina Čato.

"Draga publiko, dragi prijatelji festivala hvala vam što ste svih deseg godina vjerovali u nas. Čast je i ponos zajedno sa vama, diviti se ljepoti kulture koju su u Banjaluku donijeli naši učesnici. Izgradili smo festival preopznat u svijetu i svake godine činili da svijet zaista bude na jednom mjestu - u Banjaluci", naglasila je Čato.

Čestitke "Dukatfestu" na deceniji postojanja uputio je i ambasador Indije za BiH Rahul Chhabra koji se takođe obratio pristunima, ističući značaj povezivanja različitih kultura.

Da je "Dukatfest"  godinama povezivao kulture gradove sa različitih kontinenata, naglasila je i pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković.

"Grad Banjalka i Vlada Republike Srpske od samog početka prepoznli značaj međukulturalnog umrežavanja i iskazali smo spremnost da podržimo kvalitetne kulturne sadržaje kakav je i ovaj jedinstveni Festival", kazala je Đakovićeva koja je proglasila "Dukatfest" otvorenim.

Oduševljenje nisu krili ni učesnici. Šimon Tomaševski iz Poljske iz Krakova govoreći ispred svog ansambla "Krakus" naglasio je da je Banjaluka divna.

"Ovdje smo prvi put, ovo je divno mjesto i mnogo nam se sviđa Banjaluka. Ovo je samo početak naše velike avanture u vašem gradu i zaista uživamo. Mi ćemo predstaviti plesove i nošnju iz Krakova, a na takmičarskom dijelu predstavljamo planinske predjele Poljske i nadam se da ćete uživati u programu koji smo spremili za vas", najavio je Tomaševski.

I ekipa iz Slovačke uživala je u programu ostalih učesnika, čekajući da dođu na red.

"Za nas ovo nije takmičenje. Ovo je jedan veliki takmičarski fstival. Banjaluka je divna, ljudi su jako ljubazni, a mićemo im za početak predstaviti jedan romantični ples iz Slovačke koji se pleše u večernjim časovima", kazala Marija Dinošova iz Slovačke.

Program je završen u ritmu aplauza i zvucima Indije, a nastavak odlične atmosfere očekujemo večeras u 21 čas na tvrđavi Kastel gdje će biti održano centralno takmičarsko veče i kada će žiri izabrati njabolje.

Zahvaljujući kompaniji "Prointer" slika Banjaluke u noći "Dukatfesta"  proputovaće svijet i to putem prenosa uživo.

Pored prenosa, koji ćete moći pratiti putem zvaničnog Youtube kanala kompanije “Prointer”, svim posjetiocima će biti omogućen i pristup besplatnom WI-FI- ju, tako da će biti u mogućnosti da atmosferu sa događaja podijele sa svima.

Kompanija "Vitinka" sponzore je glavne nagrade, a za osvježenje kao i obično, zadužena je Banjalučka pivara. Održavanje jubilarnog "Dukatfesta" podržali su i kabinet predsjednika RS, Vlada RS, Grad Banjaluka i kompanija "m:tel". Glavni medijski pokrovitelj svih deset godina je RTRS.

Izvor: YouTube

Ostale vijesti