Test krvi otkriva rak kože u ranoj fazi

Autor:

Test krvi detektuje 10 kombinacija proteina antitela koje telo proizvodi kao odgovor na melanom.

0
A- A A+
krv, vađenje krvi, davaoci krvi, davalac krvi, medicina, špric, vena, doktor, dom zdravlja, laboratorija, zdravstvo Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Australijski naučnici razvili su test krvi kojim se detektuje rak kože u ranoj fazi, ističući da je ovaj test precizniji od ljudskog oka.

Melanom ili rak kože je četvrti najčešći oblik ove bolesti u Australiji. 

U prvim analizama, ovim testom je kod 209 osoba utvrđeno da može da detektuje melanom u ranoj fazi i to u 81,5 odsto slučajeva.

Naredni korak za naučnike sa Univerziteta Idit Kauan je provođenje kliničkih testova kako bi potvrdili svoja saznanja, uz nadu da će test biti komercijalno dostupan za oko tri do pet godina, piše list "Gardijan".

Profesor Mel Ziman, šef grupe za istraživanje melanoma pri Univerzitetu, rekao je da ovim testom krvi mogu da se spasu hiljade ljudskih života.

Ovaj test će, takođe, biti dobar za ljude u ruralnim područjima kojima je teško da dođu do dermatologa.

"Od ključne je važnosti precizno i u ranoj fazi detektovati melanom. Test krvi će pomoći u pravilnoj identifikacij i u ranoj fazi, a to je najvažnije", rekao je Ziman.

U Australiji svake godine od raka kože umre oko 1.500 ljudi. Prošle godine dijagnostikovano je oko 14.000 slučajeva. 

Pri postavljanju dijagnoze lekari se sada oslanjaju na proveru kože pacijenta kako bi detektovali određene promene na kože, mladeže ili tačke.

Tagovi:

Ostale vijesti