• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google ukinuo kompaniji Huawei Android licencu

Autor mondo.rs

Dramatična eskalacija situacije tokom “ekonomskog rata“ Amerike i Kine dovela je Huawei do momenta da Google ukine Android licencu.

 Google ukinuo kompaniji Huawei Android licencu Izvor: MONDO portal

Kompanija Google ukinula je kompaniji Huawei licencu za Android operativni sistem i Huawei će biti primoran da se, ako odluka ostane na snazi, okrene tzv. “open source“ verziji, objavio je The Verge. Ova odluka u kompaniji Google je morala biti doneta, kako su za The Verge rekli u američkoj kompaniji, jer je Google u obavezi da poštuje zakonske odluke SAD. Jedna od poslednjih jeste odluka Ministarstva trgovine SAD da se Huawei kompanija stavi na “crnu listu“, čime se praktično toj kompaniji zabranjuje poslovanje sa američkim kompanijama i onemogućava izvoz američkih proizvoda u Huawei.

Svi aktivni telefoni i dalje će imati pristup Android Google Play prodavnici i biće u prilici da koriste Google Play Protect, kao i do sada, potvrdila je kompanija Google, pa u tom kontekstu nema mesta panici.

Huawei će, ako odluka ostane na snazi morati da se prebaci na Android Open Source Project (AOSP) za buduće pametne telefone, koji je i dalje prepoznatljiv Android OS, ali bez Play Store pristupa i sa još nekim restrikcijama, među kojima je i najbrže ažuriranje bezbednosnih sistema, koje više ne zavisi samo od proizvođača.

Agencija Rojters je, u noći između 19. i 20. maja prenela, pozivajući se na više izvora, da je Google prestao da posluje sa Huawei kompanijom u obimu u kojem je poslovao do tog momenta, a da su i Qualcomm i Intel poslali slične poruke kineskoj kompaniji.

SAD optužuju kompaniju iz Kine da svoju opremu koristi za špijuniranje američkih interesa, kao i da krši američke sankcije Iraku. SAD su tokom 2018. godine praktično zabranile prodaju Huawei telefona kroz ponudu operatora, pa čak i kroz kanale slobodne prodaje. Dosadašnja istraživanja nisu dovela u vezu kompaniju Huawei sa mogućnostima špijuniranja, kao ni sa kršenjem dosadašnjih protokola bezbednosti ni u jednoj zemlji, dok su nova istraživanja još uvek u toku. Kompanija Huawei je čak i tužila SAD zbog neosnovanih optužbi za špijunažu.

S druge strane, Huawei već neko vreme, ako je verovati izvorima tih vesti, sprema zamenu za Android OS i Windows.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS