• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčko: Rezolucija o Srebrenici bez podrške

Autor SRNA

Poslanici u brčanskom parlamentu nisu podržali rezoluciju o "genocidu" u Srebrenici, koju je predložio Klub poslanika SDP-a.

  Poslanici su sinoć donijeli zaključak o usvajanju mjera za prevazilaženje krize i unapređenja rada Vlade i Skupštine distrika Brčko do kraja mandatnog perioda, a jedna od mjera je i da Prijedlog rezolocije o "genocidu" o Srebrenici bude povučen ili da se ne podrži.

"Pošto je tekst izazvao suprotstavljene stavove političkih predstavnika vladajuće koalicije srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, konstatujući da je za deblokadu rada Skupštine potrebno uvažavati stavove predstavnika sva tri naroda - da Bošnjaci ostaju pri stavu da se u Srebrenici desio genocid, da Srbi ostaju pri stavu da u Srebrenici nije bilo genocida i da Hrvati smatraju da se u Srebrenici desio zločin, s ciljem deblokade rada Skupštine tražimo da se prijedlog rezolucije povuče ili u suprotnom da se ne podrži", prva je tačka u zaključku.

Od institucija distrikta Brčko zatraženo je da u okviru svojih nadležnosti preduzmu aktivnosti za sprovođenje nekoliko mjera s ciljem rješavanja osnovnih potreba građana ove lokalne zajednice.

U tom pogledu zahtijeva se da se u najkraćem roku izvrši popunjavanje upražnjenih ranih mjesta u obrazovanju i drugim institucijama distrikta, da se usvoje izmjene i dopune Zakona o javnim preduzećima,te da se pripremi projektna dokumentacija i riješi problem vodosnabdijevanja u distriktu.

Zatraženo je i da se izgradi centar za zbrinjavanje čvrstog otpada, da se zakonski uredi pitanje poslovnih zona s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta i otvaranja novih radnih mjesta, da se reformiše javna uprava, poboljša stanje u zdravstvenom sistemu Brčkog i provedu zaljučci Skupštine distrikta u vezi sa posljedicama bankrota Bobar banke.

"Predstavnci skupštinske većine su saglasni da po navedenim, a i drugim pitanjima rade na principima konsenzusa vodeći računa o interesima svih naroda i građana u distriktu Brčko", treća je tačka u zaključku, koji je kasno sinoć izglasao brčanski parlament.

Petočasovnom formulisanju zaključaka, u čemu su učestvovali šefovi poslaničkih klubova, prethodila je tročasovna rasprava o opravdanosti sazivanja vanredne sjednice da bi se deblokirao rad Skupštine, u kojoj su učestvovali uglavnom poslanci opozicionih političkih partija, optužujući Vladu i parlamentarnu većinu da su prouzrokovali mnoge negativne pojave u distriktu, među kojima je i neriješeno pitanje popune nastavnog kadra u školama.

Odmah po okončanju vanredne sjednice Skupštine distrikata Brčko uslijedio je nastavak redovnog zasjedanja koje je prekinuto 24. juna, pošto su poslanici srpske nacionalnosti odbili da učestvuju u glasanju o rezoluciji o "genocidu" u Srebrenici koju je predložio Klub poslanika SDP-a, a iz istih razloga nije održana ni 8.jula.

Pošto su se poslanici parlamentarne većine uzdržali da je podrže, predložena Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije prihvaćena.

Poslije glasanja o tom dokumentu, predsjednik brčanskog parlementa Đorđa Kojić prekinuo je zasjedanje, te zakazao novu sjednicu za 23. septembar.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE