Ako je jorgan dobio neprijatan miris, ovi savjeti su više nego dobrodošli!
Zaista nema boljeg osjećaja od dodira sveže posteljine koja je mekana i lijepo miriše - čovek želi samo da se zašuška i zaspi. Međutim, dok je navlake za jorgan i čaršave lako oprati, to ne važi iz za jorgan.
Naprotiv, u jorgane može da se uvuče težak, ustajali miris, jer upijaju vlagu, telesne masnoće i prašinu i ona se nakuplja prilikom korišćenja. Čak i ako samo stoji spakovan u nekom plakaru, jorgan može da izgubi svježinu.
Neprijatni mirisi se razvijaju i zbog prisustva grinja i bakterija. Još ako jorgan nema navlaku, već dolazi u direktan kontakt sa tijelom, problem je i veći.
Da bi jorgan očuvao svježinu i kvalitet, potrebno je da uvijek bude zaštićen navlakom, čak i ako stoji i ne koristi se. Onaj kojim se redovno pokrivate treba da se dobro istrese i protrese svake nedjelje.
Izvor: ShutterstockOvim rastresanjem se bolje raspoređuje punjenje u prekrivaču, a i tkanina provjetrava, čime se sprečava da se nakupljaju vlaga i tjelesne masnoće, od kojih potiče miris ustajalosti. Ovo je neophodno kad mijenjate ljetnji prekrivač za zimski i obrnuto, prije skladištenja ili upotrebe.
Ukoliko ste u mogućnosti, idealno je i da što češće ostavite jorgan na suncu da se dobro provjetri i "osunča", odnosno dubinski isuši.
Izvor: ShutterstockUkoliko nemate takvu mogućnost, a imate mašinu za sušenje veša, ona može da bude dobro rješenje. Potrebno je da dobro proučite uputstvo za njenu upotrebu i nađete najblaži program. Ukoliko na deklaraciji jorgana piše da je dozvoljeno ovakvo sušenje, ubacite ga u najkraći ciklus. Možete dodati i krpu na koju ste nakapali par kapi svog omiljenog eteričnog ulja - jorgan će mirisati predivno.
Izvor: ShutterstockAko ništa od toga ne pomaže, operite jorgan u kadi ili u mašini. Ukoliko je prevelik za veš-mašinu, napunite kadu mlakom vodom i blagim deterdžentom koji je pogodan za osjetljive tkanine. Potpuno ga potopite prekrivač, ostavite da se natapa sat vremena, a zatim ručno operite sunđerom ili mekanom četkom.
Isperite ga hladnom vodom, pa ocijedite tako što ćete ga pažljivo urolati. Izbegavajte uvrtanje kako biste sprečili preveliko gužvanje.
(MONDO)