Stručnjaci su dali svoj sud o održavanju ispravnosti zamrzivača, ali i hrane u njemu. Evo kako i koliko često to treba da radite.
Čišćenje zamrzivača je ključno, ne samo za sigurnost hrane, već i za produžavanje veka trajanja ovog uređaja. Vremenom, nagomilavanje leda, prosipanje i hrana kojoj je istekao rok mogu da dovedu do smrdljivih mirisa, pa čak i unakrsne kontaminacije. Ali koliko često bi trebao zamrzivač da se čisti i kako možete da budete sigurni da je bezbjedno, otkrivaju stručnjaci za bezbjednost hrane.
Koliko dugo traje hrana u zamrzivaču?
Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih država, zamrznuta hrana će ostati bezbjedna na neodređeno vrijeme ako je pravilno zamrznuta, ali vreme čuvanja može da utiče na kvalitet namirnica.
"Meso poput slanine, kobasice, goveđeg mesa i živine je najbolje držati u zamrzivaču tri do četiri mjeseca. Supe i variva je najbolje držati zamrzivaču dva do tri mjeseca", kaže nutricionista i stručnjak za bezbednost hrane Kari Gabriel.
Znaci upozorenja da nešto nije pravilno zamrznuto i da ima znakove kontaminacije uključuju:
- Meso postaje sivo ili gubi boju
- Svjetlo povrće izgleda suvoparno
- Hrana je ljepljiva
- Postoji izlivanje
- Hrana je djelimično odmrznuta
Koliko često treba čistiti zamrzivač?
Iako je odbacivanje stare hrane ključni dio održavanja čistog zamrzivača, važno je i čišćenje cjelokupnog zamrzivača.
"Nedjeljno brzo brisanja koje uključuje čišćenje polica i uglova kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija je idealno, ali detaljno čišćenje je zaista potrebno samo jednom godišnje", kaže Gabriel.
Međutim, postoje situacije i kada treba češće čistiti.
"Ako dođe do nestanka struje ili većeg izlivanje, ne treba čekati. Proverite obavezno i uputstvo za zamrzivač kako biste vidjeli da li zahtijeva redovnije čišćenje", objašnjava Gabriel.
Kako pravilno očistiti zamrzivač?
Proces detaljnog čišćenja zamrzivača sastoji se od tri jednostavna koraka, evo kako to da uradite:
Uklonite hranu i police
Počnite tako što ćete isključiti zamrzivač da biste zaustavili njegov rad. Uklonite sve namirnice. Kvarljive stvari stavite u frižider ili drugi zamrzivač ako imate, kako bi ostale hladne dok čistite. Ako postoji značajno nakupljanje leda, ostavite vrata otvorena kako bi se led otopio. Možete se poslužiti i trikom da šerpu sa proključalom vodom stavite unutra i zatvorite vrata. Isparavanje vrele vode ubrzaće proces otapanja.
Očistite višenamjenskim sprejem za čišćenje
Kada se led otopi, obrišite vodu krpama. Pripremite rastvor za čišćenje mešanjem vode i deterdženta za sudove. Koristeći sunđer temeljno obrišite sve površine, uključujući police, fioke i zidove zamrzivača. Nakon čišćenja sve površine isperite čistom vodom, a zatim sve posušite čistom krpom.
Izvor: ShutterstockBacite staru hranu prije obnavljanja zaliha
Prije nego što ponovo uključite zamrzivač, uverite se da su sve površine potpuno suve kako biste spriječili stvaranje novog leda. Ponovo uključite zamrzivač i sortirajte svoju zamrznutu hranu, odbacujući sve što ne valja. Ovo će vam pomoći da pratite svežinu hrane i smanjite nagomilavanje zastarelih namirnica.
(MONDO)