• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da očistite kuvalo za vodu? Zablistaće kao novo ako primjenite jednostavan postupak

Autor Jasmina Glišić

Kako očistiti kamenac u kuvalu? Evo savjeta!

 Kako očistiti kuvalo za vodu Izvor: Shutterstock

Kamenac u čajniku ili električnom kuvalu domaćicama predstavlja problem - bijele ili žućkaste naslage djeluju vrlo neugledno.

Međutim, mogu da dobiju žutu mada on nastaje prirodnim postupkom zbog kuvanja vode i on zapravo nastaje jer se kuvanjem minerali izdvajaju iz vode. Posebno ako je voda bogata mineralima poput kalcijuma i magnezijuma, tokom zagrijavanja se rastvoreni bikarbonati razlažu na karbonate. Oni su manje rastvorljivi i talože se na površini posude.

Kvalitet vode time nije narušen, naprotiv, mnogi kažu da je čaj ukusniji kad voda duže kuva. Međutim, ali ne čistite kuvalo na vrijeme, naslage kamenca mogu da se nakuple na zidovima čajnika ili kuvala, smanje efikasnost uređaja i skrate mu vijek trajanja.

Kuvalo se lako čisti, uz pomoć onoga što već imate kod kuće. Limunov sok se ističe kao najbolje prirodno sredstvo protiv kamenca. Njegova kiselina lako rastvara i uklanja naslage.

Potrebno vam je: 

  • Limunov sok
  • Soda bikarbona
  • Četkica za zube

Postupak:

Sipajte u kuvalo sok od jednog limuna, pa dodajte 3 dcl vode. Uključite kuvalo da voda provri, pa ga isključite da i ostavite da se voda polako ohladi. Kad je prospete, preostale tvrdokorne naslage istrljajte pastom od sode bikarbone i vode uz pomoć četkice za zube.

Izvor: Shutterstock

Ako čajnik ima filter, potopite ga u vruć rastvor i ostavite da odstoji dok naslage ne nestanu. Po potrebi ga istrljajte četkicom za zube. 

Kako smanjiti stvaranje kamenca? Da biste produžili vrijeme između dva čišćenja, koristite filtriranu vodu koja smanjuje taloženje minerala. Redovno praznite kuvalo nakon ključanja kako biste spriječili zadržavanje vode. 

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gk

Moze i limuntos. Ja istresem kesicu limuntosa i ostavim da provri voda, kad provri ostavim jos 10ak min i samo istresem vodu iz kuvala. Bude cisto kao novo bez ikakvog ribanja

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop