Ovaj kolač sa smokvama je nezaobilazna poslastica na svakoj posnoj slavskoj trpezi, a vrlo je omiljen i kada nije post - s razlogom.
Recept koji je uobičajen podrazumijeva određeno količinu suvih smokava. Ovo je recept za oko 30:
30 suvih smokava
Isto toliko cijelih očišćenih oraha
250g margarina
200g mljevenog keksa
200g mljevenih oraha
300g šećera
Pola čokolade za kuvanje
Voda
Priprema
1. Smokve treba potopiti u mlaku vodu dok ne omakšuju, a nakon toga u svaku smokvu ubaciti jezgro oraha
2. Šećer se rastopi u oko 15 kašika vode i ostavi dva minuta da proključa. U to dodati margarin i miješati dok se ne otopi.
3. U to dodati mljeveni keks, mljevene orahe i čokoladu za kuvanje i sve sjediniti i izmiješati.
4. Kada se masa ohladi, od nje se naprave kugle, a u svaku kuglu se ubaci po jedna smokva.
Sve se uvalja u mljevene orahe (neki koriste i kokos) i ostavi se da se dobro ohladi u fržideri.
Kolač se prije serviranja presiječe na pola.