• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako ovo primijetite na krompiru - ne jedite ga, ni kuvanje NE POMAŽE

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Zeleni krompir može da bude opasan za zdravlje!

 Zeleni krompir opasan po zdravlje Izvor: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da ako nakon ljuštenja krompira primijetite da je zelen,ili je možda proklijao, nemojte da ga konzumirate. Upravo zelena kora na krompiru može da bude znak da u povrću ima toksične supstance.

Krompir sadrži solanin, otrovni alkaloidnu vezu koja služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika.

Solanin ne samo da mijenja ukus krompira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu da se jave tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Izvor: Youtube/Screenshot/ BeatTheBush

Studije su pokazale da se ljuštenjem uklanja najmanje 30 odsto solanina iz krompira, ali opet, to znači da u mesu ovog povrća ostaje još 70 odsto. Ni kuvanje, prženje, pečenje, ne pomažu da se značajno smanji nivo ove supstance, tako da ni posljne termičke obrade zeleni krompir neće biti ništa bezbnedniji za jelo.

Da biste spriječili proizvodnju solanina u krompiru najbolje je da ovo povrće, po kupovini, čuvate na suvom, tamnom mjestu, kako sunčeva svjetlost, kao ni previše visoke ili previše niske temperature, ne bi uticale na njega.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop