Zeleni krompir može da bude opasan za zdravlje!
Stručnjaci upozoravaju da ako nakon ljuštenja krompira primijetite da je zelen,ili je možda proklijao, nemojte da ga konzumirate. Upravo zelena kora na krompiru može da bude znak da u povrću ima toksične supstance.
Krompir sadrži solanin, otrovni alkaloidnu vezu koja služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika.
Solanin ne samo da mijenja ukus krompira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu da se jave tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.
Izvor: Youtube/Screenshot/ BeatTheBushStudije su pokazale da se ljuštenjem uklanja najmanje 30 odsto solanina iz krompira, ali opet, to znači da u mesu ovog povrća ostaje još 70 odsto. Ni kuvanje, prženje, pečenje, ne pomažu da se značajno smanji nivo ove supstance, tako da ni posljne termičke obrade zeleni krompir neće biti ništa bezbnedniji za jelo.
Da biste spriječili proizvodnju solanina u krompiru najbolje je da ovo povrće, po kupovini, čuvate na suvom, tamnom mjestu, kako sunčeva svjetlost, kao ni previše visoke ili previše niske temperature, ne bi uticale na njega.
(MONDO)