Jesen je na pragu, red je da se pravi zimnica. A bez ajvara to nije to. Donosimo vam jednostavan recept za ovu slanu poslasticu.
Sastojci:
5 kg crvenih, mesnatih paprika
2 kg patlidzana
3 litre vode
0,5 litre sirća
3 supene kašike + 4 kafene kašike soli
200 gr šećera
4 čena bijelog luka
0,5 litre ulja
Priprema:
Papriku oprati i očistiti od sjemenki. Isjeckati na trake. Patlidžan oprati i oljuštiti. Isjeckati na kockice.
3l vode,1/2 l sirća, 200gr šećera i 3 supene kašike soli staviti da prokuva, pa dodati nasjeckanu papriku i patlidžan. Kuvati nekoliko minuta dok ne omekšaju. Ostaviti da se malo prohladi.
Zatim ih staviti u blender i samljeti ili ih samljeti na mašini za meso. U smjesu samljevene paprike i patidžana se doda 4 česnja bijelog luka, 1/2 l ulja, 4 kafene kašičice soli i kuva se najmanje sat vremena ili duže, do željene gustine.
Ostaviti da se malo prohladi, pa sipati u tegle.
Zimo, spremni smo!
Pronađite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu!