• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeleno naruči, dobro jedi i ponešto nauči!

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Naša mala MONDO kuhinja sve bolje miriše, a meni smo obogatili zdravim i ukusnim jelima iz jelovnika novootvorenog restorana „Zeleno naruči“, koji se nalazi u Banjaluci, odmah kod Osnovne škole „Branko Radičević“.

 Banjaluka: Zeleno naruči, restoran zdrave hrane Izvor: mondo.ba

O hrani, zdravlju i ljubavi pričali smo sa vlasnicima, Marinom i Borisom Stupar, koji zajedno sa Borisovom majkom grade mali gastronomski raj za sve Banjalučane, koji žele da jedu kvalitetno, ukusno i zdravo.

„Inicijalna ideja je bila da pokušamo da nabolje promijenimo i sebe i druge. Naša zajednička zamisao je porodični restorančić koji će trajati, koji je naša budućnost, i kojim želimo da nabolje mijenjamo prvo sebe, a onda i svijest ljudi oko sebe“, kaže Marina.

Posjetili smo ih popodne, u vrijeme velikog odmora, a ispred restorana zatekli đake iz obližnje škole.

„Nalazimo preko puta osnovne škole i najveća nam je satisfakcija kada uđe dijete i traži cijeđenu narandžu ili zdravi sendvič, ili kaže da voli povrće. Ipak ne dešava se to često, djeca su navikla na čips, koka-kolu. Ipak, sve ide iz porodice. Ako se mama i tata iole zdravo hrane, ili bar pričaju o tome, onda će i klinci da usvoje njihove navike“, ističe Marina.

Đački meni

Boris i Marina nude roditeljima školaraca mogućnost nedjeljne ili mjesečne pretplate, u okviru koje mogu da za svog đaka izaberu zdrav i posebno osmišljen obrok tokom škole, koji će ga spreman čekati čim „zazvoni“ za veliki odmor. Osim toga, svakog dana između 12 i 13 časova na snazi je „happy hour“, kada je sve u pola cijene!

Poslužila nas je grickalicama napravljenim od prepečenog domaćeg peciva, humusom, koji je zdrava zamjena za paštetu, slične teksture, fenomenalnog ukusa i napravljen od zdravih namirnica i nekoliko umaka koje bi smo, da nas nije bilo sramota, polizali sa tanjira.

Pijemo hladno cijeđeni voćni sok i konstatujemo kako naši ljudi „zdravo“ povezuju sa „neukusno“.

„Naši ljudi vole ukusnu hranu, slanu i začinjenu, hranu koja vam daje osjećaj sitosti, a prva asocijacija na zdravu hranu često nam je nešto neukusno i bljutavo. Nama je urođeno da mislimo da je zeleno bljutavo. To je ono što želimo da promijenimo. Sve sa našeg menija je izuzetno ukusno i to je ono što želimo da ljudi osjete“, ističe naša sagovornica.

Sve sa menija ovog restorana pravi se od od namirnica koje su nam svima dostupne na pijacama i u marketima. Dakle, da zdrav i ukusan obrok ne trebaju vam mlijeko ptice dodo i ekstrakt dinosaurusa. Treba malo vremena i volje. I naravno, znanja.

„Sa običnim namirnicama, koje su jeftine i dostupne mogu se napraviti zaista kvalitetna jela. Nema potrebe za skupim i egzotičnim začinima i pojačivačima ukusa, samo nam treba ono što već imamo“, dodaje Boris.

Njihov restoran je, kažu, mjesto gdje se dobro jede, druži i uči.

„Planiramo posebne radionice i edukacije, a dio našeg sajta zvaće se „Zeleno nauči“, gdje ćemo pokušati da ljudima približimo namirnice koje inače zaobilaze, jer nisu sigurni šta bi s njima. Osim toga, kuvaćemo i zajedno ćemo stvarati nove ukuse, jer ovo nije samo naš prostor, ovo je prostor otvoren za sve naše sugrađane koji uživaju u hrani. Naš grad ima veliki potencijal i ljudi su zainteresovani za zdravlje i novi, bolji način života, a naročito da se vratimo iskonu, prirodi i gajimo sopstvene namirnice“, naglasila je Marina.

Boris i Marina živjeli su u Grčkoj, a iskustvo i znanje stečeno tamo kombinovali su sa željama i potrebama ljudi s našeg podneblja.

„Promijenili smo sopstveni način ishrane, i razmišljali šta možemo da ponudimo i sebi i drugima. Tako smo odlučili da napravimo mjesto gdje bi smo mi jeli. Ja ne jedem meso, izbjegavam tijesto i kad isključite to dvoje, malo šta vam preostane. Okrenuli smo se mediteranskoj kuhinji, njeno bogatstvo kombinovali sa iskustvom i potrebama naših ljudi i tako je nastao restoran“.

Od namirnica koje se kod nas slabo koriste, a imaju veliku nutritivnu vrijednost, Marina izdvaja leblebiju.

„Leblebija je veoma neiskorištena kod nas, a prava je superhrana. Mi smo živjeli u Atini više godina, i to nam je bila namirnica koju smo pravili svaki drugi-treći dan. U Makedoniji se puno koristi, ali kod nas slabo. Falafel i humus, na primjer, su neobična, a jednostavna i zasitna jela, i pri tom veoma zdrava“, dodaje.

„Zeleno naruči“ je raj za vegetarijance, ali za one koji vole meso tu su jela od piletine, ćuretine i ribe.

„Planiramo da napravimo poseban program za vegane, gdje će biti hrana u čijem se spravljanju neće uopšte koristiti ništa što je životinjskog porijekla. Osim toga, uskoro ćemo u ponudu uvrstiti i autentična indijska jela, koja će za nas praviti kuvarica sa dvadeset godina iskustva, ali i makrobiotičku kuhinju“, ističe naša sagovornica.

Nije im cilj, kaže, da se obogate. Ovaj restoran je dugoročan projekat, koji će da raste zajedno sa svim gostima i prijateljima.

„Ovo je naša budućnost. Nije nam zarada primarni cilj, iako, naravno, živimo od ovoga, ali je mnogo važnije da radite stvari s ljubavlju. Sami sebi smo bili promjena, i dalje i učimo, i želimo da izgradim oazu gdje ćemo da učim od drugih, i gdje ćemo da učimo druge. Želimo svoju priču, autentičan i drugačiji brend“, ističe naša sagovornica.

Istina je kada kažu da je ljubav tajni sastojak svakog dobrog jela.

„Ljubav i naša energija su suština. Mi svako veče pripremamo dio hrane za ujutro, „dobacujemo“ se šerpama, smijemo se i zajedno sve radimo. S mnogo ljubavi planiramo naredni radni dan. Svakako da hrana koju poslužimo nije ista kao kad vam je donese neki nezadovoljni, premalo plaćeni radnik koji samo razmišlja kako da ode kući...“, kaže Marina, a Boris donosi čarobni parfe, najbolji desert koji smo ikad probali. Naravno – zdrav. Naravno ukusan. I naravno, pripremljen bez termičke obrade.

Pogađate, Boris je majstor za sirovu hranu. Otkrio nam je i svoj recept za picu. Sirovu picu:

Za 'tijesto' su vam potrebni bademi, sjemenke lana, kokos, datule, limun, bijeli luk, začini, i voda. Sve se smiksa u blenderu, a zatim se u dehidratoru suši najmanje 16 sati. Premazuje se „sirom“ (napravljenim od sjemenki suncokreta, indijskog oraščića, mladog luka i limuna). Zatim ide sos paradajz (dehidrirani i obični paradajz, plus začini). Sljedeći korak su marinirani dehidrirani šampinjoni, koji četiri sata stoje u marinadi od tamarija, maslinovog ulja i peršuna, a onda se dodatnih četiri sata dehidriraju.

Preko toga ide karamelizirani luk, koji se drži u marinadi od datula, tamarija i maslinovog ulja (još četiri sata dehidracije). Na kraju dodajete dehidrirani paradajz (osam sati!) plus morska so, podloga od zelene salate i kockice svježe paprike, paradajza i maslina.

Prijatno!

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srdjan Aleksic

Konacno da neko misli na zdravlje nase decice,svaka cast,samo napred,oni su nasa buducnost!

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop