• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO recept: Turli tava

Autor mondo.ba

U MONDO kuhinji danas se sprema tradicionalno makedonsko jelo - Turli tava! Poznati kuvar Predrag Tošić vam otkriva kako da ga napravite!

 Turli tava - recept Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predivna zemlja u kojoj dominiraju brdoviti predjeli sa dubokim riječnim bazenima, beskrajne šume i pašnjaci i ljudi sa ogromnim srcem, narod koji nema mnogo, ali daje sve, iskreno nude srce na dlanu, topao osmijeh i veseo pogled. Zemlja u kojoj za samo par trenutaka dobijate istinskog prijatelja. Pa, kada su takvi ljudi i takva zemlja tu ni hrana ne može da bude loša. Dobro došli u Makedoniju!

Volim da putujem, to je moja istinska sreća, novi predjeli, nove zemlje, novi ljudi, običaji, kultura i nova hrana. Zamislite sada samo mog zadovoljstva kada većinu svojih putovanja obavljam baš zahvaljujući mojoj najvećoj strasti - kuhanju. Tu su mnoga druženja koja organizuju kuhari, čudesne edukacije i česta takmičenja, kao i ovo na kojem sam nedavno bio „GATUS takmičenje“ u Makedonskom Brodu. To je jedno divno takmičenje u kojem učestvuju srednje škole iz zemalja bivše Jugoslavije. Političari rasturaju zemlju, a mi pokušavamo da na mala vrata vratimo bratstvo i jedinstvo. Za sada nam uspijeva - djeca se druže, a mi, profesori, pjevamo stare pjesme komponovane od Vardara pa do Triglava.

Ovaj put ja nisam bio u ulozi takmičara nego u ulozi mentora, vodio sam učenike (mlade kulinare) da iskuse ljepotu kulinarskog zanimanja, putovanja, druženja i uživanja. I putovanje je zaista bilo uspješno, osvojili smo medalje, stekli nove prijatelje, upoznali divnu zemlju, naučili nešto o njihovoj ishrani, a poneko se i zaljubio što i nije čudno jer svi znamo za riječi pjesme „O ubavo devojče od Makedonče“, vjerujte mi svaka riječ je tačna, makedonke su prelijepe. Sada sam već malo skrenuo od teme, ali lijepe djevojke i kuhinja to je za mene savršen spoj.

Nego, da se mi vratimo na ishranu.

Makedonska kuhinja mješavina je grčkih, srpskih, albanskih i turskih uticaja, a od svake je uzela ono najbolje. Poznate namirnice su paprika, paradajz, pasulj tetovac, patlidžan, feferone, grožđe, jabuke, lubenice. Mliječni proizvodi su zbog kvalitetne ispaše, ali i čistog vazduha koji životinje udišu veoma kvalitetni, mlijeko, jogurt, sirevi sve je to izvrsnog kvaliteta i često se nalaze na trpezi Makedonaca. Nevjerojatan spoj ovih namirnica, čudesnih recepata i mentalitet makedonskih domaćina doveo je do velikog broja neodoljivih jela: turli tava, pita pastrmalija, škembe čorba, ohridska pastrva (ohridska pastrmka je zaštićena vrsta, ali pastrmka iz mnogih jezera i rijeka koje krase Makedoniju takođe je odlična) i čuveno gravče na tavče. Od pića je nezaobilazna boza i mastika.

Rerna je upaljena, namirnice spremne.

Recept po preporuci prelijepe Makedonke Slađane.

Turli tava

Potrebne namirnice za 4 osobe:

-          Meso (miješano svinjetina i teletina)                   800 gr

-          Boranija                                                               100 gr

-          Bamija                                                                  10-12 kom

-          Patlidžan                                                              100 gr

-          Tikvica                                                                   100 gr

-          Kupus                                                                   200 gr

-          Paprika                                                                 1 kom

-          Paradajz                                                               1 kom

-          Krompir                                                                100 gr

-          Mrkva                                                                   100 gr

-          Ulje                                                                       50 gr

-          So i biber                                                              po želji

Način pripreme:

Meso isjeckati na kockice (2x2cm), povrće očistiti i isjeckati na kockice (ili komade), začiniti, izmiješati i staviti u zemljanu posudu - pekač (može i metalna, ali zemljana je najbolja), dodati meso izdinastano na malo ulja. Lagano izmiješati, podliti sa malo vode, poklopiti i peći u rerni oko dva sata, na 200oC.

Turli tavu najbolje je pripremati u zemljanoj zdjeli, a preporučuje se i priprema ispod sača (to je tajna koju mi je Slađa šapnula), a količinu mesa možete smanjiti ili povećati u zavisnosti od svojih prehrambenih navika (bitno je samo da se miris mesa osjeti).

Uživajte u divnom ukusu Turli tave, naravno, uz pjesmu Makedonsko devojče.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragana Trpceska

Bravooooooo breee deteeee....

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop