Evo brzog i jednostavnog recepta za domaći sok od malina, zdrav i ukusan.
Potrebno vam je 250 grama malina, 600 grama šećera, pola litre vode i jedan limuntus.
Očišćene i oprane maline ravnomjerno rasporedite u tegle sa širokim otvorom. Preko njih posuti limuntus. Prokuvati vodu i šećer, pa tim sirupom prelijete maline u teglama i zatvorite.
Tegle uvijte u krpe ili deblju tkaninu i ostavite na suvo i prohladno mjesto da se ohlade (nikako u frižider, najbolje u špajz).
Možete iskoristiti svježe, ali i zaleđene maline iz marketa, a umjesto bijelog šećera možete koristiti smeđi.
Prilikom serviranja dodajte parče limuna kao dekoraciju, a dvije - tri kapi limuna nacijeđene u čašu sa sokom daće mu još bolji ukus.
O malinama:
Malina je bogata antioksidansima - 100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C.
Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, te visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno.
U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezij, bakar, kalij i omega 3 masne kiseline.
Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, jača imunitet i štiti od upala.
Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala, te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate.
Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje stanica raka te ih podstiču na apoptozu, odnosno samouništenje.
Živjeli!