MONDO kuhinja danas miriše na Grčku. Predrag Tošić vam danas sprema šniclu “Pelion” na pireu od povrća.
Sjećanje na Krit, na Retimno, na jedan čudesan januar. Nisam kao drugi, to ste možda već primijetili kroz moje pisanje recepata. Dok svi hrle u Grčku ljeti da uživaju u blagodetima sunca ja sam je posjetio kada nema gužve, kada su Grci ono što u stvari jesu , kada ne glume za turiste. Bili su to predivni dani, safirno more, puste obale, savršena hrana, odlično piće i prelijepo društvo .
Toliko opuštene ljude još nisam sreo, sve kod njih ide polako i lagano a to se najbolje vidi kada dođu u restoran, da u društvu porodice ili prijatelja uživaju u obroku. To je poseban doživljaj, svi na okupu u restoranu, jedni drugima pomažu i bukvalno služe sami sebe, donesete im tanjire i pribor za sto oni sve to podijele između sebe, donesete im jelo i servirate na sto oni opet to sami između sebe dijele i uživaju. Ne opterećuju se nebitnim stvarima, ne traže od konobara da gleda samo u njih. Dobro piće, još bolja hrana i oni imaju razlog za uživanje. Sviđa mi se njihov običaj čašćenja - na kraju obroka iz kuće domaćina dobijete neku malu poslasticu i uzo, da zasladite i nazdravite. Mali, simboličan gest, ali tako dobro opisuje njihovu velikodušnost.
Bogastvo kopna i mora ogleda se na trpezi, pa se tu može pronaći za svakoga po nešto : masline, sirevi, jagnjetina, svinjetina, riba i plodovi mora, uvijek svježe voće i povrće, izuzetno maslinovo ulje, fenomenalno vino i veoma kvalitetne rakije. A ja sam pohlepan za novim ukusima, novim jelima i namirnicama koje otkrivam, te sam jeo razne vrste rakova , riba, školjki i ostalih plodova mora, zatim sam uživao u jagnjetini, jaretini, zečetini i piletini. Probao sam razne vrste maslina, otkrivao presijavanje domaćeg maslinovog ulja, čak sam probao i sir od kozijeg mlijeka u jednom malom restoranu koji služi jela samo od domaćih namirnica i svaki dan nudi nešto novo.
Toliko toga sam otkrio na Kritu, sada sklopim oči i sjećanje navire, zato vam nudim jedan jednostavan recept da bar na trenutak otkrijete ljepotu Grčke.
Grčko jelo koje ću vam predstaviti ime je dobilo po planini Pelion, na kojoj je nastao i feta sir, planini koja stražari iznad grada Volosa. U originalu se pravi od jagnjeće šnicle, ali se može iskoristiti i teleće ili svinjsko meso.
Punjene šnicle “Pelion” na pireu od povrća
- Jagnjeća šnicla 180 gr
- Feta sir 30 gr
- Origano 3 gr
- Brašno 10 gr
- Bijelo vino 0,2 dl
- Fond ( supa ) 1 dl
- Maslac 20 gr
- Maslinovo ulje 0,1 dl
- Brokula 100 gr
- Karfiol 100 gr
- Mrkva 10 gr
- Celer 10 gr
- Limun 30 gr
- So I biber
NAČIN PRIPREME
Jagnjeću šniclu blago rastucati, začiniti i puniti sa feta sirom i origanom. Sastaviti da sir ne iscuri, oblikovati kao pravougaonik,panirati (uvaljati) sa obe strane u brašno i pržiti na vreloj masnoći.
Podliti sa bijelim vinom i uz dodatak fonda malo dinstati. Dotjerati ukus sa malo maslaca i soka od limuna.
Pire od karfiola i brokule - skuvati karfiol i brokulu uz dodatak korjenastog povrća i začina. Procijediti, dodati maslac, izblendati štapnim mikserom i po potrebi dotjerati ukus začinima.
Prijatno i uživajte, ja opet sklapam oči i vraćam se na safirno more, puste plaže i prelijepo društvo.
Čitamo se uskoro, da zakuhamo.