U MONDO kuhinji danas se sprema tradicionalno makedonsko jelo - Turli tava! Poznati kuvar Predrag Tošić vam otkriva kako da ga napravite!
Predivna zemlja u kojoj dominiraju brdoviti predjeli sa dubokim riječnim bazenima, beskrajne šume i pašnjaci i ljudi sa ogromnim srcem, narod koji nema mnogo, ali daje sve, iskreno nude srce na dlanu, topao osmijeh i veseo pogled. Zemlja u kojoj za samo par trenutaka dobijate istinskog prijatelja. Pa, kada su takvi ljudi i takva zemlja tu ni hrana ne može da bude loša. Dobro došli u Makedoniju!
Volim da putujem, to je moja istinska sreća, novi predjeli, nove zemlje, novi ljudi, običaji, kultura i nova hrana. Zamislite sada samo mog zadovoljstva kada većinu svojih putovanja obavljam baš zahvaljujući mojoj najvećoj strasti - kuhanju. Tu su mnoga druženja koja organizuju kuhari, čudesne edukacije i česta takmičenja, kao i ovo na kojem sam nedavno bio „GATUS takmičenje“ u Makedonskom Brodu. To je jedno divno takmičenje u kojem učestvuju srednje škole iz zemalja bivše Jugoslavije. Političari rasturaju zemlju, a mi pokušavamo da na mala vrata vratimo bratstvo i jedinstvo. Za sada nam uspijeva - djeca se druže, a mi, profesori, pjevamo stare pjesme komponovane od Vardara pa do Triglava.
Ovaj put ja nisam bio u ulozi takmičara nego u ulozi mentora, vodio sam učenike (mlade kulinare) da iskuse ljepotu kulinarskog zanimanja, putovanja, druženja i uživanja. I putovanje je zaista bilo uspješno, osvojili smo medalje, stekli nove prijatelje, upoznali divnu zemlju, naučili nešto o njihovoj ishrani, a poneko se i zaljubio što i nije čudno jer svi znamo za riječi pjesme „O ubavo devojče od Makedonče“, vjerujte mi svaka riječ je tačna, makedonke su prelijepe. Sada sam već malo skrenuo od teme, ali lijepe djevojke i kuhinja to je za mene savršen spoj.
Nego, da se mi vratimo na ishranu.
Makedonska kuhinja mješavina je grčkih, srpskih, albanskih i turskih uticaja, a od svake je uzela ono najbolje. Poznate namirnice su paprika, paradajz, pasulj tetovac, patlidžan, feferone, grožđe, jabuke, lubenice. Mliječni proizvodi su zbog kvalitetne ispaše, ali i čistog vazduha koji životinje udišu veoma kvalitetni, mlijeko, jogurt, sirevi sve je to izvrsnog kvaliteta i često se nalaze na trpezi Makedonaca. Nevjerojatan spoj ovih namirnica, čudesnih recepata i mentalitet makedonskih domaćina doveo je do velikog broja neodoljivih jela: turli tava, pita pastrmalija, škembe čorba, ohridska pastrva (ohridska pastrmka je zaštićena vrsta, ali pastrmka iz mnogih jezera i rijeka koje krase Makedoniju takođe je odlična) i čuveno gravče na tavče. Od pića je nezaobilazna boza i mastika.
Rerna je upaljena, namirnice spremne.
Recept po preporuci prelijepe Makedonke Slađane.
Turli tava
Potrebne namirnice za 4 osobe:
- Meso (miješano svinjetina i teletina) 800 gr
- Boranija 100 gr
- Bamija 10-12 kom
- Patlidžan 100 gr
- Tikvica 100 gr
- Kupus 200 gr
- Paprika 1 kom
- Paradajz 1 kom
- Krompir 100 gr
- Mrkva 100 gr
- Ulje 50 gr
- So i biber po želji
Način pripreme:
Meso isjeckati na kockice (2x2cm), povrće očistiti i isjeckati na kockice (ili komade), začiniti, izmiješati i staviti u zemljanu posudu - pekač (može i metalna, ali zemljana je najbolja), dodati meso izdinastano na malo ulja. Lagano izmiješati, podliti sa malo vode, poklopiti i peći u rerni oko dva sata, na 200oC.
Turli tavu najbolje je pripremati u zemljanoj zdjeli, a preporučuje se i priprema ispod sača (to je tajna koju mi je Slađa šapnula), a količinu mesa možete smanjiti ili povećati u zavisnosti od svojih prehrambenih navika (bitno je samo da se miris mesa osjeti).
Uživajte u divnom ukusu Turli tave, naravno, uz pjesmu Makedonsko devojče.