• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubitelji paste, ujedinite se!

Autor mondo.rs

Spremite domaće špagete bolonjeze za samo 15 minuta i saznajte kako su nastale.

  Oni koje uživaju u specijalitetima sa testeninom, mogu se složiti da su špagete bolonjeze jedna od "osnova" ovih divnih jela.

Prvi pouzdani podatak o pojavi rezanaca koji su se kuvali je u jerusalimskom Talmudu koji je napisan na aramejskom jeziku u petom veku nove ere.

Reč kojom su se opisivali rezanci je bila "itriyah".

Ljudi su se najverovatnije "upoznali" sa čarima paste tokom osvajanja Sicilije od strane Arapa. Arapski geograf Al Idrisi, napisao je da je ovaj proizvod od brašna u obliku kanapa napravljen u Palermu (Italija), koji je tada bio u okviru arapske kolonije.

S obzirom na to da je klimatska podloga Italije bila bolja za proizvodnju pšenice, ona je postala centar paste.

Iako su špagete bolonjeze veoma popularne i izvan Italije, one nikada nisu originalno postojale u Bolonji, odakle je originalno potekao bolonjeze sos i gde gde se služi sa lokalnim tagljatelama i lazanjama.

A, sada, da se "bacimo" na jednostavan, a ukusan recept za ovo jelo.

Sastojci (za četiri do pet osoba):

500 grama mlevenog mesa

jedno pakovanje špageta

jedan litar paradajz sosa (svejedno je da li je domaći ili kupovni)

biber

origano (bosiljak)

so

brašno

kačkavalja i parmezan (proizvoljno)

Način pripreme:

Na ringli zagrejte proizvoljnu količnu vode, u koju na početku dodajte so i ulje, kako se špagete ne bi zalepile. Kada voda proključa, dodajte špagete i iscedite ih kada prođe vreme označeno na pakovanju.

Dok čekate da voda provri, na drugoj ringli zagrejte u drugoj šerpi ili većem tiganju, ulje. Kada se zagreje, stavite mleveno meso i mešajte. Ukoliko vidite da vam se meso lepo ili gori, dodajte malo vode, pa nastavite sa mešanjem.

Dok se meso dinsta, pospite ga biberom i origanom, a može i bosiljak (procenite sami količinu, u zavisnosti od toga šta i koliko volite). Kada procenite da je približno gotovo, dodajte kašiku brašna i promešajte. Brašno će dati gustinu vašoj smesi i neće vam biti redak sos.

Meso je gotovo, pa je vreme da dodate litar paradajz sosa. Nastavite sa mešanjem, i ukoliko želite, dodajte još začina (biber, so, origano, bosiljak).

Ako i dalje niste zadovoljni gustinom sosa, možete staviti još jednu kašiku ili dve brašna, pa onda varjačom razbiti grumuljice i promešati smesu. Mešajte sve to nekih pet minuta i sklonite sa ringle.

Špagete kada iscedite, isperite hladnom vodom, jer će to pomoći  da se kasnije ne zalepe.

Špagete su gotove, sos je gotov, pa je vreme da se počastite!

Dok je još vruć sos, narendajte kačkavalja, koji će se fantastično istopiti i ukoliko ste ljubitelj, pospite i malo parmezana.

Buon appetito!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop