Znamo da su neke namirnice zdravije od drugih zbog sastojaka koje sadrže. Pametnim kombinovanjem namirnica možete da izvučete najbolje iz dobrih sastojaka!
Evo koju hranu treba kombinovati, prema savjetima nutricioniste Roba Hobsona.
Maslinovo ulje i paradajz
Istraživanja pokazuju da kombinovanje samo tri do pet grama masti sa hranom bogatom karotenoidima, pomaže apsorpciju ovih sastojaka.
Karotenoidi se inače nalaze uglavnom u narandžastim i crvenim namirnicama I imaju svojstvo antioksidanta, koje štiti tijelo od bolesti.
Pasulj i karfiol
Pasulj sadrži vrstu gvožđa koju tijelo ne apsorbuje lako, a ova namirnica je često glavni izvor gvožđa ljudima koji ne jedu mesu.
Vitamin C koji se nalazi u karfiolu pomaže tijelu bolje apsorbuje vrstu gvožđa koja se nalazi u pasulju.
Mlijeko i med
Mnoge starije žene kažu da čaša toplog mlijeka pomiješana sa malo meda, pomaže da brže zaspite. Izgleda da to nije toliko daleko od istine.
Naime, mlijeko sadrži kiselinu triptofan, koju mozak koristi za proizvodnju serotonina i melatonina.
Ugljeni hidrati poput onih koji se nalaze u medu, pomažu mozgu da bolje iskoristi triptofan smanjujući oslobađanje insulina.
Zeleni čaj i limunov sok
Zeleni čaj je jedan od najboljih izvora antioksidanata koji su dobri za opšte zdravlje i smanjuju rizik od bolesti. Ipak, u kombinaciji sa malo nacijeđenog limuna postaje još moćniji jer se time tijelu na raspolaganje stavlja veća količina dostupnih antioksidanata.
Banana i jogurt
Možda vam ne zvuči baš primamljivo, ali... Jogurt je kao i drugi mliječni proizvodi bogat kalcijumom, koji je važan za zdrave kosti, zube i mišićnu funkciju.
Istraživanja pokazuju da kombinovanje namirnica bogatih kalcijumom sa onim koje u sebi imaju inulina (vrsta hranljivog vlakna), kao što su na primjer banane, pomaže apsorpciju ovog minerala.