Mekaniji kolač od ovog nećete probati!
Da biste napravili ovaj mekani kolač sa voćem, u ovom slučaju jagodama, od "dodatne opreme" vam je potrebna jedna prazna limenka.
Zbog toga što je mekan i vazdušast, u kombinaciji sa voćem, idealan je za proljećne dane.
Sastojci:
Za koru:
125 grama brašna
150 grama šećera
Devet bjelanaca
Dvije kašičice ekstrakta vanile
Malo soli
Za fil i ukrašavanje:
Oko 450 grama jagoda (ili nekog drugog voća)
Dvije kašike limunovog soka
Dvije kašike šećera
200 grama šlaga
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Okrugli kalup za čizkejk obložite papirom za pečenje, a na sredinu pleha stavite aluminijumsku limenku koju ćete takođe okolo obložiti papirom, a zatim u nju sipajte oko 60 mililitara vode.
U posudu srednje veličine sipajte brašno i oko 100 grama šećera, pa izmiješajte.
U veću posudu stavite bjelanca, ekstrakt vanile i so. Mutite mikserom sve dok ne dobijete pjenastu teksturu. Zatim postepeno dodajte ostatak šećera i mutite još desetak minuta – znaćete da je gotovo kada smjesa postane pomalo sjajna i glatka.
U smjesu sa jajima dodajte mješavinu brašna i šećera i polako miješajte dok smjesa ne bude sjedinjena, bez grumuljica. Nemojte brzo da miješate jer će se smjesa "spljoštiti", neće više biti tako vazdušasta.
Polako smjesu nalijte u kalup, raspoređujući je oko limenke. Pecite oko 40 do 45 minuta ili dok površina kore ne bude zlatno-braon boje. Znaćete i da je kora gotova ukoliko se "vraća" nakon što je blago pritisnete prstom. Ako ostaje udubljenje, pecite je još malo.
Kada izvadite koru iz rerne, izvucite limenku, prospite ostatak vode iz nje, vratite je u sredinu i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, u posudu stavite oprane i isječene jagode, dodajte limunov sok i šećer, pa izmiješajte.
Sada izvadite limenku iz kalupa, skinite spoljšanji dio kalupa (oko kore), odozgo premažite šlagom i stavite jagode.
Imate li i vi neki dobar recept za kolač sa voćem? Pišite nam u komentarima!