Ovu tortu možete praviti sa bilo kojim voćem, jabuke koje ćete "poprskati" mrvicom cimeta su, recimo, sjajan izbor.
Isprobajte ovaj recept za kolač koji će vas oduševiti!
Sastojci:
Tri kašike smeđeg šećera
100 grama putera
50 mililitara gustog jogurta (najbolje grčkog)
Dve pomorandže
Dva jaja
140 grama kristal šećera
Kašičica ekstrakta vanile
120 grama brašna
Kašičica praška za pecivo
Četvrtina kašičice soli
Sok od jedne pomorandže
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Pleh podmažite puterom, dno i strane, pa pospite smeđim šećerom.
Puter istopite i dodajte mu grčki jogurt, pa ostavite da se ohladi.
Pomorandže isecite na tanke kolutove, ako ima semenki, izvadite ih. Poređajte ih u jednom sloju na dno pleha.
Jaja mutite sa šećerom i ekstraktom vanije, dok ne dobiju penastu teksturu i svetlu boju, oko pet minuta.
U činiji srednje veličine, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Onda polako dodajte brašno u smesu kjaja, zatim dodajte smesmu putera i jogurta i isceđen sok pomorandže, i mutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu.
Sipajte smesu u pleh i poravnajte površinu spatulom.
Pecite tridesetak minuta, kad porumeni, proverite čačkalicom da li je dovoljno pečeno. Ako jeste, izvadite pleh i ostavite da se ohladi oko pet minuta, a zatim kolač prevrnite na odgovarajući tanjir, tako da pomorandže budu na vrhu. Kad se sasvim ohladi, služite samo ili uz sladoled od vanile.
Imate li vi neki dobar recept za voćni kolač?