Poslastica u kojoj će svi uživati!
Pripremanje ove poslastice oduzeće vam malo više vremena, ali će se trud isplatiti.
Sastojci:
500 grama brašna
215 grama putera
100 grama šećera
¼ litra mleka
Tri kašike kvasca (oko 25 grama)
Dva jaja
Malo soli
50 grama suvog grožđa
50 grama badema
Kašika šećera u prahu
Priprema:
U posudi srednje veličine zagrejte mleko da bude mlako, zatim sklonite sa vatre, dodajte kvasac i mešajte dok se ne rastopi. Zatim dodajte pola šolje brašna i ostavite sa strane da naraste.
U međuvremenu, u manju posudu stavite suvo grožđe i prelijte sa pola šolje tople vode, pa ostavite sa strane da grožđe omekša.
Kalup za kuglof podmažite sa malo putera, a zatim stavite malo brašna i lagano protresite kalup da se brašno rasporedi ravnomerno. Zatim okrenite kalup naopako i istresite višak brašna.
Ostatak putera rastopite, zatim sklonite sa vatre, pa dodajte šećer, so i ostatak mleka, promešajte.
U veliku posudu sipajte preostali deo brašna, u sredini napravite udubljenje, pa tu nalijte mešavinu sa puterom. Dodajte jaja i dobro izmešajte. Električnim mikserom mutite smesu oko pet minuta, zatim dodajte narasli kvasac, promešajte, pa prekrijte smesu i ostavite na toplom da narasta oko sat vremena.
Kada je testo naraslo, ocedite suvo grožđe i dodajte ga, pa promešajte smesu.
Bademe poređajte na dno kalupa, a zatim odozgo nalijte smesu i ostavite da narasta još oko 45 minuta.
Pecite u rerni zagrejanoj na oko 190 stepeni 30-40 minuta ili dok kolač ne postane braonkast. Kada se kolač malo ohladi, odozgo pospite šećer u prahu i poslužite.
Kako vi spremate kuglof? Pišite nam u komentarima!