Odlična ideja za lagan letnji ručak!
Sastojci:
120 grama brašna
75 grama integralnog brašna
Dve kašike šećera
Pola kašičice soli
120 mililitara maslinovog ulja
4 kašike mleka
Za fil
30 grama putera
Dve glavice luka, sitno iseckanog
So i biber
Dve kašike vinskog sirćeta
230 grama krem sira, na sobnoj temperaturi
340 grama fete, isečene na kockice
Dve kašike maslinovog ulja
Tri kašike svežeg peršuna, sitno iseckanog
Dve kašike nane, sitno iseckane
Kašičica origana
8 čeri paradajza, isečenih na polovine ili četvrtine
Priprema:
U okrugli pleh za tart prečnika tridesetak centimetara stavite papir za pečenje.
U činiji pomešajte brašno, šećer i so, pa dodajte maslinovo ulje i mesite dok se ne sjedini, a zatim dodajte mleko, kašiku po kašiku, i mesite dok ne dobijete glatko testo.
Testo stavite u pleh, poravnajte u tankom sloju i lepo utisnite ivice, izbockajte viljuškom, pa stavite u friz na 15 minuta.
Pecite dvadesetak minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni, ili dok testo ne dobije lepu zlatnožutu boju.
Dok se kora peče, napravite fil.
Puter otopite na srednjoj vatri, dodajte sitno naseckan luk i dinstajte dok ne počne da mekša, pet do šest minuta. Posolite i pobiberite po ukusu, pa smanjite šporet na najslabije i pržite dok se luk ne karamelizuje, još oko 20 minuta.
Dodajte sirće i nastavite da kuvate, mešajući sve dok sva tečnost ne ispari. Zatim prespite u činiju, dodajte krem sir i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ohladite na sobnu temperaturu.
U većoj činiji pomešajte fetu, maslinovo ulje i začine.
Kad se krem sir sa lukom ohladi, rasporedite ga ravnomerno po kori, odozgo stavite feta sir sa začinima i čeri paradajz isečen na polovine i služite.