• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Prijedoru otvorena izložba "Crteži" Nikoline Peslać

Autor Siniša Stanić

Izložba "Crteži", autora Nikoline Peslać, otvorena je danas u Muzeju Kozare u Prijedoru.

 U Prijedoru otvorena izložba "Crteži" Nikoline Peslać Izvor: Срна, Катарина Панић

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je riječ o autoru koja je odlukom Umjetničkog savjeta ove ustanove bila izabrana za izlagačku sezonu 2020. godine, ali da je zbog situacije sa virusom korona pomjerena za ovu godinu.

"Nikolina Peslać nam se predstavlja sa 18 crteža srednjeg formata. Riječ je o aktovima koji su ogoljeni i dalje od kože. Vidljiva ja anatomija, koja je osnova za igru likovnosti, odnosno linije i organske oblike na toj osnovi", rekao je Radonjić novinarima u Prijedoru.

Peslaćeva je navela da je riječ o, uglavnom, monohromnim crtežima, sa ponekim kolorističkim akcentima, koji podsjećaju na anatomske studije, ali se detaljnijom analizom vidi se da se ne svodi samo na to.

"To su prikazi čovjeka, ogoljenog, krhkog, slabog, čiji je identitet u današnjem vremenu upitan i kada je izložen mnogim različitim pritiscima da se prilagođava i postaje nešto što nije bio i to ga čini ranjivim i lomljivim. Otvara se pitanje šta bude sa čovjekom koji je stalno izložen pritisku? Vliko povećanje mentalnih oboljenja u društvu i nebriga o tome mogli bi biti ispod površine svih ovih radova", navela je Peslaćeva.

Ona je rekla da ovu seriju čini još jedan rad i da će je cijelu pokloniti Muzeju Kozare nakon izložbe, koja će biti otvorena do 27. marta.

"Drago mi je da izlažem ovdje jer me Muzej Kozare prati od studentskih dana i dva puta sam dobijala nagrade za grafiku koje Muzej Kozare svake godine dodjeljuje studentima akademije", naglasila je Peslaćeva.

Današnjom izložbom započela je likovna izlagačka sezona 2021. u Muzeju Kozare, u kojoj će dominirati domaći autori, što je praktičnije s obzirom na restrikcije putovanja usljed epidemije.

(Srna, Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop