• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena izložba "Nasilje u naslijeđe?" u Banskom dvoru (FOTO)

Autor Siniša Stanić

U Velikom izložbenom salonu Banskog dvora u četvrtak uveče otvorena je izložba "Nasilje u naslijeđe?" akademske slikarke Nine Babić.

 Otvorena izložba "Nasilje u naslijeđe?" u Banskom dvoru (FOTO) Izvor: Banski dvor

Publika je bila u prilici da pogleda i performans koji su izvele glumice Anja Ilić, Miljka Brđanin i Đurđa Vukašinović. O ovoj jedinstvenoj izložbi kojoj je Banski dvor domaćin govorili su direktor ove kulturne ustanove Mladen Matović i autorka. Pored mnogobrojnih prijatelja i sponzora značaj izložbe prepoznalo je i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a postavku je otvorila ministrica Natalija Trivić.

Izložbom "Nasilje u nasljeđe?" akademska slikarka Nina Babić predstavila je novi ciklus djela – slike i objekte, koji su nastajali tokom posljednje dvije godine, a posvećeni su problemu rodno zasnovanog nasilja.

Možda će vas zanimati

"Nažalost tema kojom sam odlučila da se bavim je kod nas još uvijek tabu. Moj cilj bio je da posmatrač izađe iz svoje zone komfora, da shvati kako se zaista osjećaju žrtve nasilja, da bi svaki pojedinac i na kraju jedno društvo moglo da shvati težinu toga. Mi smo skloni da nasilje u porodici pakujemo u mašne, da ne prikazujemo istinu, a ja sam ovom izložbom željela da prikažem stvarne radnje i procese kroz koje žrtve prolaze. Na ovoj postavci radila sam dvije godine, pripremu je pratilo obimno istraživanje i mnogo razgovora sa žrtvama nasilja. Ušla sam u sigurnu kuću, osam žena je bilo hrabro i ja im se divim, jer su mi ustuple svoj identitet i dozvolile da njihove priče ispričam kroz svoje radove", naglasila je Nina Babić.

"Autorka Nina Babić je pokazala na koji način umjetnost može da ukaže na probeme sa kojima se svakodnevno susrećemo u društvu. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržalo je ovaj vid prenošenja snažne poruke, jer žrtve nasilja su svuda oko nas, a mi moramo da budemo podrška sa dvije strane, institucionalno, ali i kao obični građani koji kada vidimo da se nešto dešava, ne okrećemo glavu već budemo inicijatori razgovora i traženja načina da se žrtve zaštite", kazala je ministrica Natalija Trivić.

Izložba "Nasilje u naslijeđe?" biće otvorena do kraja mjeseca jula.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop