• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera filma o bratu Mladena Stojanovića "Sreten, zaboravljeni vajar" u petak na RTRS-u

Autor Siniša Stanić

Dokumentarni film "Sreten, zaboravljeni vajar" biće emitovan u petak na televiziji RTRS od 21.10 časova.

 Premijera filma o bratu Mladena Stojanovića "Sreten, zaboravljeni vajar" u petak na RTRS-u Izvor: Promo

Film o "ocu" srpskog vajarstva, Sretenu Stojanoviću, "izvajan" prema memoarima koji bacaju novo svjetlo na turbulentna vremena koja su oblikovala gorštaka i patriotu u "pjesnika" među vajarima.

Ovo je film o čovjeku koji je mogao da ujedini ono što je danas nepomirljivo. Ovo je saga o sudbini umjetnika, intelektualca i dokument o identitetu u vremenu kada ništa nije bilo crno - bijelo.

Možda će vas zanimati

Pisac, likovni teoretičar i kritičar, osnivač Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu, Sreten Stojanović je jedan od najautentičnijih ličnosti srpske likovne, kulturne, pa i javne scene u prvoj polovini 20. vijeka.

Sreten Stojanović je autor monumentalnih spomenika poput onog: Karađorđu ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, Njegošu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Učesnici na filmu su Nikola Kusovac, istoričar umjetnosti, Matija Bećković, akademik, Milivoje Unković, akademik, Vedrana Adamović, kustos Muzeja Kozare, Dunja Simonović Bradić i Milica Arežina, Fondacija "Sreten Stojanović", Mladenko Sadžak, filolog, Aleksa Milić, Muzej Kozare i Borivoje Milošević, istoričar.

Autorski tim su činili: Danijel Pavlović, režija, novinar istraživač i scenario, Saša Berendika, kreativni producent, Branko Lazić, montažer u pripremi filma, Aleksandra Miletić, montažer i postoprodukcija slike, Vedran Marić, snimatelj, Danijel Pavlović, majstor svjetla, Dragan Talić, tonska obrada, Vladimir Vladetić, narator, Darko Cvijetić i produkcija, Esad Bajrić.

(RTRS)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop