• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mostarski strip vikend u znaku Zagora

Autor Dušan Volaš

U Mostaru je počeo šesti Strip vikend u organizaciji Udruženja Mo strip. To je ujedno i dosad najveći Strip vikend u gradu na jugu Bosne i Hercegovine na kojem se predstavljaju 24 autora, koji su takođe izradili plakate sa motivom Mostara.

 Mostarski strip vikend Izvor: Anadolija/D. Omanović

Ovogodišnji događaj značajan je i jer se na njemu obilježava 60 godina "Zagora".

"Imamo trojicu autora 'Zagora' koji su pripremili veliku izložbu. Svi koji vole ovog junaka mogu dobiti crtež s posvetom, a tu je kao i ranijih godina bogata berza stripa. Novost je izdanje 'Dubioza kolektiv – Čarobna kokoš', a imamo i predstavljanje prvog stripa Udruženja Mo strip. Uskoro će započeti i dječja radionica uz maskotu Mostarka", kazao je Dubravko Šimić iz Udruženja Mo strip.

Dodao je i kako ove godine zbog pandemije koronavirusa nije bilo lako organizovati Strip vikend, ali i da je riječ o “uigranoj ekipi“, koja dobro funkcioniše i uspijeva sve organizovati na pravi način.

"Najveći problem ovog puta predstavljalo je otkazivanje letova. Neki gosti stigli su u posljednji čas, ali su na kraju stigli svi i to je jedino važno. Ponosni smo na rekordan broj autora i nadam se da ćemo zadržati ovaj nivo", istakao je Šimić i nastavio:

"Ljubitelji stripa u zemljama okruženja imaju podršku države. Izdavaštvo se subvencioniše, organizacije poput naše ulaze u budžete, dok mi svake godine zavisimo od prijava na javne pozive i od sponzora".

Jedan od autora koji se predstavio u Mostaru je Filip Andronik, koji je izradio strip o bendu Dubioza kolektiv.

"Svi pitaju zašto sam se odlučio za Dubiozu kolektiv, kao da sam imao izbora nakon što su oni napisali sjajnu priču. To je ustvari nastavak saradnje započete kroz video spotove. Sve je namijenjeno fanovima. Što se tiče pandemije i poteškoća koje nam je donijela, ja sam bio produktivan i radio sam na projektima. Nacrtao sam i strip za djecu. Drago mi je što postoji publika koja voli stripove", konstatovao je Andronik.

(MONDO/Anadolija)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop