• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba za samo jednu sliku

Jedan od najpoznatijih portreta epohe Preporoda, "Anteja" italijanskog maniriste Frančeska Parmiđanina izložena je u Moskvi.

 Izložba za samo jednu sliku Izvor: MONDO

Jedan od najpoznatijih portreta epohe Preporoda, "Anteja" italijanskog maniriste Frančeska Parmiđanina (1503-1540) iz napuljskog muzeja Kapodimonte, predstavljena je u Puškinovom muzeju u Moskvi na izložbi "Izložba jedne slike".

Kako je na sinoćnjem otvaranju izložbe rekla direktorka muzeja Irina Antonova, "taj portret održava sav tragizam i zagonetku, karakteristične za umetnost Parmiđanina, koji je stvarao na granici među epohom Preporoda i Novog vremena".

Na portretu je predstavljena mlada žena "Anteja". Istraživači italijanskog slikarstva se spore ko je bila ta zagonetna žena.

Antonova je istakla da portret "Anteje" spada u red remek-dela kao što je Ticijanova "Venera Urbinska" i "Đokonda" Leonarda da Vinčija, koje su već predstavljene u Puškinovom muzeju u okviru projekta "Izložba jedne slike", navodi agencija RIA Novosti.

Platno je stiglo u Moskvu iz Njujorka, gde je bilo izloženo kao "vrhunac savršenstva italijanske umetnosti", dodala je ona.

"Za pet vekova nije se mogao ustanoviti datum slikanja i model koji je poslužio italijanskom slikaru za delo. Pretpostavlja se da je protopit mogla biti poznata rimska kurtizana i slikareva ljubav. Jedno je sigurno - da je slikar na svom platnu realizovao tip idealne ženske lepote.

Izložba se održava u okviru festivala "Trešnjevik" i trajaće do 27. jula.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop