• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Značaj obnove "Kuće Milanovića": Istorijske objekte spasiti od zaborava i propadanja (FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

Jedan od najstarijih objekata u Banjaluci trebalo bi da postane muzej i biblioteka. Vlada RS za ovaj projekat izdvojiće tri miliona maraka, a Grad ostatak, dogovoreno je na sastanku gradske administracije i republičkih vlasti.

 Obnova Kuće Milanović Izvor: Mondo - Slaven Petković

Smatra se da je "Kuća Milanovića" izgrađena negdje oko 1893. godine, još u periodu austro-ugarske vladavine na ovim prostorima. Građena je za potrebe ugledne banjalučke trgovačke porodice, a od tada do danas, kako su se mijenjale istorijske prilike, mijenjala se i njena namjena.

Za vrijeme prethodne gradske administracije spominjalo se da bi ovaj objekat, koji je od istorijske važnosti za Banjaluku, trebao da postane "Kuća knjige".

„Strategijom razvoja kulture do 2028. predviđeno da stara zgrada postane buduća “Banjalučka kuća knjige”, centralna knjižara u kojoj će na jednom mestu biti okupljeni svi izdavači registrovani na teritoriji Banjaluke“, saopštili su iz Gradske uprave prije više od tri godine.

Kuća Milanovića iz Ulice Sime Šolaje
Izvor: Mondo - Slaven Petković

Odbornik Neven Stanić, kao tadašnji načelnik Odjeljenja za kulturu u Gradskoj upravi Banjaluka upoznao je javnost da je glavni projekat sanacije, adaptacije i restauracije "Kuće Milanović, još ranij uradio “Urbis centar“.

Profesor dr Miroslav Malinović sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta smatra da je ovaj objekat od velike istorijske važnosti za Banjaluku, jer predstavlja sliku nekadašnjeg urbanog pejzaža.

„Predstavlja važno djelo arhitekture iz perioda Austro-ugarske, ne zbog originalnih arhitektonskih osobina koje su sačuvane i u Gospodskoj ulici, već zbog toga što je ovaj objekat jedini iz nekadašnjeg niza istočnog fronta pješacke zone koja se protezala do nekadašnjeg sjedišta vojne uprave, danas Arhiva RS. Kao takav, svjedok je tog perioda razvoja grada i važan akcenat u očuvanju makar djelimične slike urbanog pejzaža“, smatra Malinović.

Kuća Milanovića iz Ulice bana Milosavljevića (Parkić)
Izvor: Mondo - Slaven Petković

Malinović dodaje da bi rekonstrukcija "Kuće Milanović" možda pokrenula i obnovu i drugih istorijski važnih objekata u Banjaluci.

„Pravilnom i strukom vođenom rekonstrukcijom, uz adekvatno davanje funkcije, svakako da bi se ova mikrolokacija aktivirala na održiv način, a Banjaluka bi iskazala poštovanje i pozitivan odnos prema istorijskim fazama razvoja grada, inicirajuci možda tako i druga pitanja-lokacije, koje trajno i nepovratno propadaju“, rekao je Milanović za Mondo.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Iz Gradske uprave navode da resorno Odjeljenje intenzivno radi na početku radova i pripremi sanacije i obnove.

„Kuća Milanovića je nacionalno blago, koje je pod zaštitom, te je u planu da bude urađena potpuna rekonstrkcija, te će ova kuća nakon potpune rekonstrukcije da bude muzej i biblioteka. Ovo je trebalo da bude rekonstruisano još prije 20 godina, a tek sada je to došlo na red. S obzirom da su tek dogovoreni prvi koraci, o procesu obnove i njenom početku bićete blagovremeno obavješteni, ali resorno Odjeljenje već sada radi na pripremi ovog projekta, intenzivno“, kažu iz Gradske uprave za Mondo.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Prema Urbanističkom planu Grada Banjaluka za period (2020 - 2040. godina) od strateških projekata, osim revitalizacije i obnove stambenog prostora "Kuće Milanovića" i formiranja Muzeja grada Banjaluke, a u skladu sa Strategijom razvoja kulture Grada Banja Luka 2018-2028 (2018), planirano je i otvaranje Centra za izvođačke umjetnosti i pokret (savremeni ples, eksperimentalno pozorište, pokret, koreografija), obnovu i revitalizaciju objekta „Bašte sljezove boje“ i muzičkog centra pri Domu omladine, namijenjenog djeci i mladima i Centra za razvoj kreativnih industrija.

Planirano je formiranje mreže prostora koji bi služili za razvoj umjetničkih rezidencijalnih programa. U okviru strategije već ranije je otvoren Art-bisokop Kulturnog centra Banski dvor.

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop