• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo Sajam knjige u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

Autor Dragana Božić

Tradicionalna manifestacija posvećena književnosti, čitaocima i pisanoj riječi, 27. Sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske" večeras je svečano otvoren u Sportskom centru "Borik", besjedom višestruko nagrađivanog književnika Dejana Aleksića.

 Počeo Sajam knjige u Banjaluci Izvor: Mondo/Slaven Petković

Aleksić se osvrnuo na moderne tehnologije, komociju čitanja koju čitaoci danas imaju, na opstanak i očuvanje knjiga danas i na samog čitaoca, u centru svega.

"Čitalac, sa svim svojim čitalačkim odlikama, ne nastaje sam po sebi, njega proizvodi književnost. On se izgrađuje, stiče i neguje. Što su bolji književnost i njen plasman u sferi javnog kulturnog života, imamo i kvalitetnije čitaoce. Činjenica da je danas, upravo zbog tehnološkog progresa u sferi štamparstva, relativno jednostavno i ne tako skupo objaviti knjigu objašnjava paradoks po kojem broj pisaca raste na štetu broja čitalaca. Otuda i promocije visoke književnosti, recimo odličnih pesničkih knjiga, često izgledaju kao okupljanja članova malih opskurnih kultova, dok predstavljanja pojedinih ostvarenja lake literature, koja po pravilu podilazi sumnjivim i skučenim čitalačkim vidicima, liče na zborišta naivnih pučkih veselosti", naveo je on.

Kako je rekao, svetkovine knjiga, poput sajmova, mjesto su gdje uvijek iznova valja govoriti o problemima koji se tiču književnosti i čitalaca.

"Šta smo učinili s čitaocem? Naročito s onim kom ova aktivnost nije samo način da lepo utroši svoje vreme - a tog vremena, kao što znamo, malo ko danas ima u suvišku. Čitanje je jedan od svakako najefikasnijih načina za razvoj sopstvene kritičke, misaone i analitičke individualnosti. Valja misliti o jačanju vidljivosti literature koja traži upravo takvog čitaoca, spremnog na unutrašnji transformativni dijalog, na promenu čiji nastanak inicira isključivo dobra književnost", objasnio je on i naveo da se dobar čitalac neće formirati sam od sebe, te da je za to potreban i podsticajan kulturni ambijent, promotivno orjentisan ka valjanim estetskim sadržajima.

On ističe da ne treba zanemariti ono što doba modernih tehnologija nudi za književnost, ali da bi odricanje i zanemarivanje knjige u njenom izvornom obliku bila retrogradan civilizacijski postupak, jer, ipak, osjećaj sigurnosti koji čitalac ima pri fizičkom kontaktu s knjigom u ruci je neuporediv.

"Sačuvajmo knjigu za čitaoca, jer nam je potreban. Knjiga je posrednik do boljih verzija nas samih. Sačuvajmo i čitaoca za knjigu, jer nam je potrebna. Dobar čitalac je najbolji svedok naše stvarnosti. Sačuvajmo i ovakve praznike knjige, male svetionike na rubovima smisla za koji nam se ponekad čini da je predaleko. Dakle: neka bude svetlo, neka bude knjiga", zaključio je on.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković čestitala je svima koji su učestvovali u organizacijom sajma, istakavši značaj postojanja ovakvih i sličnih smotri.

"Cilj ministarstva je da se knjizi i izdavačima vrati dignitet koji zaslužuje", dodala da podizanje čitalačke kulture ne zavisi samo od izdavača i čitalaca, već i institucija, te da je glavni zadatak svih nas da očuvamo knjigu, jezik i pismo.

Savjetnica za medije gradonačelnika Banjaluke Tanja Vukomanović na otvaranju smotre kazala je da je grad Banjaluka ponosan što je domaćin jednog ovakvog kulturnog događaja koji je namijenjen za sve generacije.

"Grad je ponosan na ovakve manifestacije. Nijedno vrijeme čitaoce nije udaljilo od knjige, pa neće ni ovo", kazala je ona i pozvala građane da posjete ovogodišnje izdanje Sajma knjige.

Na programu sutra:

11 časova - Panel diskusija "Ćirilica u izdavaštvu"

12 časova - promocija knjige "Didaktičke vježbe", u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo

13 časova - promocija izdanja Udruženja književnika Republike Srpske

Sajam knjige biće otvoren do 12. septembra, a radno vrijeme je od 10 do 21 čas.

(Glas Srpske)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop